Opt candidati se lupta la alegerile prezidentiale din Iran. Ei incearca sa convinga electoratul ca detin cele mai bune solutii pentru a face fata presiunilor americane si pentru a demara procesul de reformare a tarii.

Cu doua zile inaintea confruntarii finale, cei opt candidati la scrutinul prezidential din Iran au incercat ieri, pentru ultima oara, sa convinga alegatorii ca merita increderea lor. In conditiile in care o jumatate dintre cei 67 de milioane de iranieni au virsta sub 25 de ani, iar cetatenii au drept de vot inca de la 15 ani, candidatii s-au straduit sa atraga de partea lor tinerii.

Ei au recurs astfel la fel de fel de trucuri de campanie, intre care folosirea unor tineri pe rotile, care impart fluturasi electorali.

Ultimele sondaje de opinie indica insa un absenteism masiv in rindul electoratului, ce pare resemnat cu ideea ca, indiferent de rezultatul alegerilor, situatia va ramine neschimbata. Tot ultimele sondaje il prezinta drept principal favorit pe candidatul conservator Akbar Hashemi Rafsandjani, care a mai fost presedinte intre anii 1989 si 1997.

Rafsandjani vrea pace cu SUA

Intr-unul din ultimele sale discursuri electorale, Rafsandjani s-a declarat in favoarea deschiderii „unui nou capitol" in relatiile cu Statele Unite. „Ma declar in favoarea unei politici de destindere si voi aplica aceasta politica si fata de SUA", a spus el.

„In cazul in care SUA sint sincere in dorinta lor de a coopera cu Iranul, a sosit momentul deschiderii unui nou capitol al relatiilor noastre", a adaugat candidatul conservator. Actuala situatie nu se va schimba insa, daca „SUA continua politica de obstructie si de ostilitate" fata de Iran, a avertizat Rafsandjani.

Dupa opinia sa, pentru apropierea intre cele doua tari, SUA -care au decis sa nu mai obstructioneze candidatura iraniana la Organizatia Mondiala a Comertului - „trebuie sa deblocheze averile iraniene inghetate de americani dupa Revolutia islamica din 1979", o conditie sine qua non inaintea reluarii dialogului iraniano-american.

Moin ameninta cu retragerea

Intre timp, candidatul reformator Mostafa Moin, principalul contracandidat al lui Rafsandjani, a amenintat cu retragerea din cursa prezidentiala daca in Iran vor continua sa se comita actiuni violente. Moin a spus ca atacurile care au facut victime si printre sustinatorii sai, precum si recentele atentate din trei orase iraniene l-au determinat sa ia aceasta decizie.

El sustine ca violentele preelectorale urmaresc reducerea sanselor sale, determinind electoratul sa opteze pentru un candidat conservator.