Adrian Paunescu este pe punctul de a scurta imnul, iar Gheorghe Funar vrea sa-l cloneze pe Eminescu din marmura, la nivel national. In Parlament se mai afla si alte proiecte de lege la fel de importante pentru bunul mers al Romaniei.

Impreuna cu colegii sai de partid, senatorul PRM Gheorghe Funar a avut tot felul de idei nastrusnice, pe care le-a si transformat in proiecte de lege. O productie marca Funar este „proiectul de lege privind inlaturarea denumirilor de localitati din timpul ocupatiei straine".

Proiectul se refera, in primul articol, la „inlaturarea tuturor denumirilor de localitati in alta limba decit limba ro-mana, adaugate dupa 1989". De unde se poate trage concluzia ca, dupa Funar, din 1989 Romania este sub ocupatie straina. Oricum, acesta vrea ca inscriptiile bilingve sa dispara in 48 de ore de la promulgarea legii. Motivatia este, si in acest caz, la fel de hazlie ca legea.

„De la sfirsitul lui octombrie 1944 si pina la sfirsitul lunii ianuarie 2001, cetatenii maghiari au stiut in ce localitate traiesc si nu s-au ratacit pe teritoriul Romaniei din cauza lipsei denumirilor de localitati in limba maghiara", scrie el in expunerea de motive.

Dar Funar este un om cu multiple preocupari, asa ca s-a gindit sa oblige prin lege autoritatile sa planteze pomi fructiferi - de preferinta nuci - pe marginea drumului, „avind in ve-dere o traditie la romani si necesitatea de a valorifica suprafetele de teren aflate in apropierea drumurilor".

Proiectul nu are in vedere alinarea soferilor, ba are chiar o componenta sadica, intrucit prevede ca „furtul sau distrugerea pomilor fructiferi se sanctioneaza cu amenda intre 5 si 100 de milioane de lei sau inchisoare intre 1 si 6 ani".

Senatorul PRM ne mai pregateste inca doua propuneri: marirea indemnizatiilor lunare pentru artisti la 15-20 de milioane de lei si asigurarea de catre guvern a unei Biblii pentru fiecare familie.

Legea cioturilor devine legea cioatelor

Daca Paunescu vrea ca imnul national sa fie mai scurt cu doua strofe, alti pesedisti au alte griji. Astfel, Filip Georgescu si Dumitru Ion cer imperios modificarea legii privind sanctionarea contraventiilor silvice, astfel incit in tot cuprinsul acesteia „sintagma cioturi sa fie inlocuita cu sintagma cioate".

Un alt pesedist, deputatul Eugen Nicolicea, doreste cu incapatinare ca presedintelui sa i se fixeze domiciliu obligatoriu. Adica obligatoriu la Vila Lac 3, singura care corespunde, conform pesedistului, conditiilor de securitate si protocol demne de un sef de stat.

Cum in acest moment presedinte este Traian Basescu, este evident ca deputatul legifereaza mai putin cu grija la acesta, cit mai mult cu gindul la un viitor mai fericit pentru PSD. In vecinatatea acestora evolueaza Nicolae Paun, reprezentantul Partidei Romilor Social-Democrati. Acesta propune instituirea pe 8 aprilie a Zilei Nationale a Romilor, iar pe 8 septembrie a Zilei Romilor Crestini.

In afara de titluri, care difera, cele doua proiecte de lege sint absolut identice.

Absenti cu voie de la politie

Democratii s-au distins prin deja celebra propunere conform careia minorii sub 16 ani nu au voie in discoteci si Internet café-uri decit insotiti de parinti si pot fi amendati daca sint prinsi tatuati pe strada. Daca tinerii trebuie sa demonstreze ca s-au tatuat cu voie de la tata, ei se vor simti razbunati vazind ca parintii lor ar putea fi siliti sa mearga la vot sau sa plateasca amenda.

Asta daca va fi admisa initiativa deputatului conservator Danut Liga. Acesta ar dori ca absenta de la urne sa fie pedepsita cu amenda intre 1 si 6 salarii medii.

Singurele scuze ar fi: boala, dovedita cu acte medicale, absenta din tara, demonstrabila cu stampila de pe pasaport, si absenta din localitate, care poate fi probata cu o adeverinta din partea sectiei de politie din localitatea pe unde a umblat cetateanul respectiv in ziua alegerilor.

(Laura Ciobanu, Lucian Gheorhiu, Raul Balogh)