„Romania nu pierde bani si nici nu va ramane in afara UE", i-a linistit premierul Tariceanu pe romani, la intoarcerea de la summitul Consiliului European de la Bruxelles. Chiar daca liderii europeni se intrebau ieri care Uniune, primul-ministru roman a adoptat un ton optimist, declarand ca aderarea tarii noastre nu se afla si nu s-a aflat nici un moment sub semnul intrebarii.

Tariceanu a mai afirmat ca Romania nu va fi afectata nici de faptul ca liderii statelor din Uniune nu sunt de acord in privinta bugetului comun, Bucurestiul urmand sa beneficieze in continuare de un sprijin financiar apreciat drept „consistent". Romania este perceputa de catre europeni drept o tara care face progrese importante si rapide pe calea aderarii si este bine venita in Uniunea Europeana.

„Am primit asigurari ca suntem in plin proces de aderare si ca nu exista temeri care sa ne perturbe", a spus Tariceanu, care afirmase anterior, la Bruxelles, ca fondurile pentru 2007- 2009, sunt deja cuprinse in Tratatul de aderare.

Fonduri mai putine dupa 2009

Premierul a precizat insa ca este posibil ca fondurile alocate inclusiv Romaniei, dupa 2009, sa fie mai mici in cazul in care statele contribuitoare isi vor reduce aportul.

Cat priveste extinderea, premierul a mai spus ca in documentele de pe masa de lucru se vorbea despre o Uniune Europeana cu 27 de membri, adica si Romania, si Bulgaria, ceea ce arata ca extinderea va continua, si a reiterat ideea ca aderarea tarii noastre „depinde de capacitatea de a ne respecta angajamentele". Eurobarometrele arata insa ca europenii au alta parere.

Dupa scepticismul francez privind extinderea Uniunii Europene cu Romania, mai mult de jumatate din germani (53 la suta) se pronunta impotriva aderarii tarii noastre la Uniunea Europeana, iar 70 la suta considera ca Romania si Bulgaria nu sunt pregatite pentru integrarea in Uniune, conform unui sondaj de opinie realizat de Institutul german Allensbach.