PSD a prezentat ieri prima motiune de cenzura a legislaturii, care ar duce la caderea Guvernului Tariceanu in cazul in care ar fi adoptata in cadrul dezbaterilor din zilele urmatoare. Posibilitatea este doar teoretica, pentru ca alaturi de PSD nu sunt decat parlamentarii care i-au mai ramas fideli lui Corneliu Vadim Tudor.

Liberalii au reusit sa castige de partea lor voturile celor 14 ciraci care au defectat in tabara deputatului Corneliu Ciontu.

Pentru a nu canta solo pe aria motiunii, parlamentarii PSD s-au vazut nevoiti sa dea curs dorintei de razbunare a tribunului, propunand in cadrul Biroului Permanent al Camerei includerea pe ordinea de zi a plenului de astazi a revocarii din functia de vicepresedinte al Camerei a lui Corneliu Ciontu.

Ideea alesilor PSD a fost contestata de liberali, care incearca astfel sa previna o eventuala respingere a acestui demers. Cum opozitia liberala s-a soldat cu un insucces, Biroul hotarand sa pastreze acest punct pe ordinea de zi, PNL i-a dat asigurari lui Ciontu ca va propune in plen prin vot excluderea de pe lista de discutii a acestei chestiuni.

Drept urmare Ciontu a percutat pozitiv, recomandandu-le colegilor sai sa respinga textul motiunii PSD. PSD ar avea nevoie de circa doua treimi din voturile totale ale alesilor pentru a-si vedea visul cu ochii, caderea guvernului Tariceanu, iar eventualele defectiuni la nivelul coalitiei guvernamentale sunt ca si excluse.

Astfel, PSD-ului nu-i ramane altceva decat sa consteste legile propriu-zise la Curtea Constitutionala.

Poate acest lucru explica de ce motiunea a fost prezentata in plen de catre senatorul Dan Mircea Popescu, un personaj mai degraba sters din esalonul doi al conducerii PSD, prima garnitura, precum Geoana, Nastase sau Mitrea evitand sa-si asume responsabilitatea si efectele de imagine ale unui asemenea esec.

De altfel, vocea celui care a prezentat motiunea intitulata „Dictatura si incompetenta Guvernului Tariceanu impotriva integrarii europene a Romaniei" contrasta in mod vadit cu relaxarea afisata de catre parlamentarii coalitiei guvernamentale.

De la tribuna plenului reunit, Dan Mircea Popescu a acuzat practica folosirii ordonantelor de catre noua putere, reamintind ca este vorba de acelasi instrument pe care parlamentarii Aliantei DA l-au denuntat vehement atunci cand se aflau in opozitie.

„Palatul Parlamentului nu poate fi confundat cu un ghiseu pentru depus pachete" „Atragem atentia chiriasilor din Palatul Victoria ca Palatul Parlamentului nu poate fi confundat cu cel al unui ghiseu pentru depus pachete", a declarat senatorul PSD, catalogand incercarea Guvernului de a se prezenta in fata Parlamentului cu asa-numitul pachet" drept o sfidare a legiuitorului si o incalcare a Constitutiei".

Acuzele PSD au continuat precum grindina, Guvernul Tariceanu fiind invinuit de aroganta in modul de relationare cu legislativul, de nerespectare a angajamentelor cu UE, in timp ce noua legislatie privind justitia a fost vazuta ca fiind neconstitutionala si favorizand aparitia unei justitii de partid prin marirea rolului ministrului de resort in numirea si revocarea magistratilor si membrilor

CSM. In ceea ce priveste legislatia adoptata in domeniul proprietatii, motiunea PSD sustine ca aceasta pune sub semnul intrebarii investitiile facute in agricultura de catre stat, dar si aparitia unor noi conflicte intre oamenii de rand, angrenati in procesul de retrocedare al proprietatilor.

Cele 21 de pagini ale motiunii nu au parut sa aiba impactul dorit, multi dintre alesi cascand cu pofta, poate si datorita orei inaintate a lucrarilor.

Oricum, actul prezentarii motiuniii a avut valoare de simbol, PSD bazandu-se mai mult pe oamenii sai cocotati in posturile de conducere la nivelul Curtii Constitutionale pentru a obtine un verdict pozitiv, in cazul in care va recurge la sesizarea acestei instante.

(Averea)