Informatile care constituie arhiva fostei societati ICE Dunarea, prin care se derulau afacerile Securitatii pana in ’89, vor fi declasificate in doua saptamani, prin transferul tuturor evidentelor comerciale de la Serviciul de Informatii Externe la Arhivele Nationale.

Surse oficiale au declarat pentru Mediafax ca SIE lucreaza in prezent la procedurile de predare a arhivei.

Vizat direct de acuzatii privind desfasurarea unor operatiuni financiare colosale sub paravanul Securitatii, presedintele PUR, Dan Voiculescu, i-a cerut lui Traian Basescu, la mijlocul lunii februarie, sa dispuna verificarea existentei si, daca este necesar, desecretizarea de catre SIE a oricaror documente din arhiva ICE Dunarea.

„Tot ce doresc este ca, prin accesul liber al opiniei publice la aceste date, sa se puna capat, o data pentru totdeauna, acuzelor nefondate care imi sunt aduse, in mod repetat, de ani de zile", afirma Voiculescu.

El s-a referit atunci la acuzatiile potrivit carora ar fi fost ofiter de Securitate, ca ar avea legatura cu presupusele conturi secrete ale lui Nicolae Ceausescu si ca ar fi pagubit statul roman prin neplata unor marfuri catre fosta ICE Dunarea.

Presa a dezvaluit conexiunile dintre fosta firma a Securitatii si firma „Crescent", care apartine lui Dan Voiculescu, aratand totodata ca el este una dintre „creatiile" fostului Departament al Securitatii Statului.

In parelel, dosarul „ICE Dunarea" a fost redeschis de catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, dupa ce in acest dosar se lucrase intens in perioada in care seful Sectiei Anticoruptie fusese, in perioada regimului Constantinescu, magistratul Ovidiu Budusan.

Fostul sef al SIE, Catalin Harnagea, a dezvaluit in trecut ca „peste cinci miliarde de dolari au fost vehiculati prin conturile ICE Dunarea, bani care in cea mai mare parte au mers la achitarea datoriei externe a Romaniei, din ordinul lui Ceausescu. Au existat si comisionari in aceste afaceri. Multi dintre ei au beneficiat de milioane de dolari".

Fostul sef al spionajului romanesc a adaugat de asemenea, ca „exista o arhiva paralela, in oglinda, a documentelor fostei ICE Dunarea. Este vorba despre arhiva BCR, care a preluat toate documentele fostei Banci Romane de Comert Exterior (BRCE), prin intermediul careia s-au derulat toate operatiunile financiare bancare ale ICE Dunarea si implicit ale fostului Departament al Securitatii Statului".

Potrivit unor informatii publicate de-a lungul timpului in presa, in 1990, experti canadieni, de la PEAT MARWICH THORNE din Toronto, angajati de Guvern sa caute averile Securitatii si ale familiei Ceausescu, au reperat firma „Crescent" apartinand lui Dan Voiculescu.

In ’92, Comisia senatoriala a concluzionat ca la descoperirea averii lui Ceausescu nu se poate ajunge fara un control amanuntit al firmei „Crescent".

Toate drumurile duceau acolo. Regimul Iliescu a asternut insa tacerea peste aceasta „harta" a maldarului de bani rulat prin conturile fostei BRCEx de catre firma-mama ICE Dunarea si, implicit, „fiica adoptiva" Crescent.

Presedintele Emil Constantinescu a reaprins fitilul cautarilor in ’98, iar azi sunt primele semne ca arhivele ICE Dunarea vor deveni publice.

Adrian Artene; Cosmin Torr