Taxa pe valoarea adaugata va fi, de la 1 ianuarie, de 22 la suta, cu 3 procente mai mare decat in prezent. Aceasta masura reprezinta angajamentul Romaniei fata de Fondul Monetar International. Intr-o declaratie pentru Hotnews.ro., analistul economic Constantin Rudnitchi, directorul revistei "Bilant", s-a referit atat la cauzele care au determinat aceasta masura, cat si la efectele ei.

"O explicatie obiectiva a acestei masuri ar putea fi o posibila continuare a relaxarii fiscale. Ar fi fost ideal ca aceasta relaxare sa aiba loc in conditiile in care sa se largeasca baza de impozitare, dar se pare ca acest lucru nu a convins nici Fondul Monetar International si nici Guvernul.

Cresterea TVA-ului nu este fericita pentru consumatori. Acestia vor plati mai mult, pentru ca toate produsele si serviciile se vor scumpi cu macar 2 sau 3 procente. Pe de alta parte, scaderea taxelor pentru salarii, ar putea fi un lucru favorabil pentru salariati", a explicat Rudnitchi.

"Oficialitatile romane recunosc ca, prin marirea TVA, exista riscul cresterii inflatiei. Se urmareste si o micsorare a deficitului de cont curent, al balantei comerciale, insa cred ca aceasta e o masura simplista. Nu trebuie sa inhibam consumul si importurile, ci sa incurajam productia interna, autohtona", a mai precizat Rudnitchi.