Programul guvernamental de subventionare a achizitiei de centrale termice pentru inlocuirea a 700.000 de sobe de teracota ar putea costa 70 de milioane de euro, in cazul unui ajutor de minimum 20%.

Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Centrale Termice (APICT) a anuntat ieri ca doreste sa incheie parteneriate cu institutiile implicate in derularea programului guvernamental de subventionare a achizitiei de centrale termice pentru persoanele care utilizeaza, pentru incalzire, sobele de teracota.

"Sustinem initiativa guvernului de a dezvolta un program prin care vor fi acordate subventii pentru achizitionarea de centrale termice cu randamente ridicate, care contribuie substantial la reducerea consumului de energie si la diminuarea costurilor pe care le suporta populatia," a declarat Olimpiu Achim, presedintele APICT.

Potrivit acestuia, un ajutor din partea statului de 20-30% din pretul unei centrale termice ar fi o masura bine-venita. In cazul in care este stabilita o astfel de subventie, atunci la un pret mediu de 500 de euro pentru achizitionarea unei centrale, statul ar putea scoate din buzunar cel putin 70 de milioane de euro pentru inlocuirea celor 700.000 de sobe.

Gospodarii la gura sobei

APICT precizeaza, printr-un comunicat care citeaza date din ultimul recensamint al locuintelor, ca in Romania existau, in 2002, aproape 700.000 de gospodarii incalzite cu ajutorul sobelor pe gaze naturale.

Asociatia pregateste, in prezent, oferta de parteneriat pentru institutiile implicate in derularea programului guvernamental, printre care se numara Ministerele Economiei, Administratiei, Finantelor, Muncii, autoritatile nationale de reglementare in domeniile energiei, gazelor naturale si serviciilor de gospodarie comunala.

UE ne prinde la gura sobei

Presedintele APICT a declarat ca se asteapta ca acest proiect sa intre in vigoare chiar din acest an. Intrebat in cit timp centralele termice vor lua locul sobelor, Achim a raspuns ca acest proces ar putea dura chiar sase sau sapte ani.

In aceste conditii, acceptarea in 2007 sau 2008 a Romaniei in clubul Uniunii Europene ne-ar prinde tot la gura sobei. Achim a mai spus ca utilizarea centralelor termice individuale va contribui la cresterea gradului de siguranta a populatiei.

"Este pentru prima data cind guvernul recunoaste public ineficienta sobelor pe combustibil gazos, care sint poluante si mari consumatoare de gaz, si considera ca centralele termice sint solutia optima pentru confortul cetateanului", a spus Achim.

Mai putine centrale in 2004

Potrivit APICT, anul trecut s-au vindut in Romania peste 145.000 de centrale termice. Numarul lor este insa in scadere dramatica in comparatie cu 2003, cind vinzarile au atins un sfert de milion de unitati.

Din APICT fac parte 23 de companii, printre care Baxi Romania, Black Sea Suppliers, Hornoff Trade Consult, KGK Konsimpex, Köber, Meda, Primex, Romstal Impex, Robert Bosch, Termomax Romania, Trust Eurotherm, Viessmann, Amber Technologies, Celtia Prest, Sel Inco, Universal Construct Market, Merloni TermoSanitari Romania, Ferroli Romania, Riello Ro, Das, Tempus.