"Discutiile cu FMI au fost fructuoase. Fondul nu ar trebui sa mai fie privit ca un bau-bau care vine sa sperie sindicatele.

Ei joaca rolul unor experti care nu au legatura cu politica si judeca pe baza de cifre", si-a inceput, ieri, conferinta de presa, in care urma sa anunte rezultatele negocierilor cu FMI, ministrul Finantelor Ionut Popescu.

Parea, pentru prima data in istoria Guvernului Tariceanu, ca niste masuri dure, dar considerate necesare – disponibilizari, reduceri de salarii, neacordarea primelor si a majorarilor salariale promise, noi cresteri de preturi la gaze si energie termica – vor fi asumate.

Ce a urmat insa, te facea sa te intrebi daca nu cumva ministrul Finantelor a chiulit de la intalnirile cu expertii Fondului si daca reprezentantii Guvernului Tariceanu sunt constienti ca majorarea de taxe, reducerea de salarii sau concedierile nu sunt doar niste cifre utilizate in simulari economice, ci afecteaza milioane de romani.

Va creste TVA-ul de anul viitor? "Este doar o varianta de lucru, cred ca cei de la FMI si-ar dori majorarea TVA", spune seful Finantelor, incercand apoi parca sa se convinga pe sine insusi de necesitatea cresterii TVA: "Romania are nevoie de venituri mai mari la buget, pentru infrastructura, pentru cofinantarea fondurilor de la UE, pentru plata contributiei ca stat membru…".

Totusi, legea spune ca orice masura de natura fiscala trebuie anuntata cu sase luni inainte de momentul cand urmeaza sa fie aplicata. Asta inseamna ca, in cateva zile, cel tarziu la 1 iulie, Guvernul ar trebui sa informeze mediul de afaceri daca TVA-ul va creste de la 1 ianuarie 2006.

"Legea spune ca, «de regula», trebuie anuntat cu sase luni inainte", a fost raspunsul naucitor pe care ministrul Finantelor si-a permis sa il dea unor oameni de afaceri deja bulversati de schimbarile repetate care i-au lovit de la inceputul acestui an.

Reduceri de personal in sectorul public? „Orice minister trebuie sa aiba ca preocupare reducerea cheltuielilor. Stiu ca se vorbea la Educatie de o reducere a personalului...". Totusi, vor fi blocate unele cresteri salariale, la CFR vor fi facute disponibilizari? „Nu am cifrele la mine". Sindicatele au anuntat ca ies in strada.

De ce nu le-ati consultat inainte de a va angaja la anularea sporurilor salariale promise pentru partea a doua a anului? „Am vrut sa stabilesc o intalnire cu liderii sindicali, cel cu care am vrut sa vorbesc nu era disponibil, apoi au demarat discutiile cu FMI...". O.K. Negocierile s-au finalizat.

Pana in august, cand va fi discutata de conducerea FMI scrisoarea de intentie, s-au pus niste preconditii pe care sa le indeplineasca guvernul? „Din cate imi amintesc, ar fi modificarea Codului Muncii... aaa, dar nu le-am inventariat". Greu de spus cu exactitate ce este in spatele acestui dialog incredibil.

„Veti vedea in august scrisoarea de intentie" (care cuprinde exact masurile la care s-a angajat Guvernul Tariceanu in fata FMI) poate insemna o incercare de a mai amana cu o luna, doua, previzibilele miscari sindicale si o erodare severa a popularitatii guvernului.

Mai ales ca in iulie urmeaza a doua transa de scumpiri din acest an.

Incalcarea cu nonsalanta a promisiunilor, legiferate de altfel, facute atat sindicatelor, cat si mediului de afaceri s-ar putea explica si prin dispretul pe care, de obicei, Puterea il manifesta in primul an de mandat fata de potentialii alegatori.

Pe de alta parte, atata timp cat Ionut Popescu se va incapatana sa repete ca incasarile la buget sunt in crestere si efectele negative ale cotei unice sunt minime, va persista o intrebare legitima: atunci de ce este nevoie de atatea constrangeri? Daca trebuie crescut si TVA-ul, reduse si salariile, dati si oameni

afara, oare situatia nu este cu mult mai grava decat lasa guvernul sa se inteleaga?

"Cred ca societatea romaneasca este constienta ca avem nevoie de venituri bugetare mai mari", si-a incheiat lectia de economie ministrul Finantelor.

De fapt, repetarea pana la tocire a frazei "avem nevoie de bani la buget", in conditiile in care, daca s-ar vrea, reducerea cu numai cateva procente a economiei subterane ar aduce la buget bani cat 10 noi taxe, nu face decat sa scoata in evidenta sau neputinta acestui guvern sau chiar complicitatea cu cei care alimenteaza economia subterana.