Romania se intoarce sontac-sontac in matricea sa culturala si politica: Europa dodoloata. Mai avem putin. Daca schioapata inca nu este insa din vina ei. Ci a celor care au condus-o 15 plus 45 de ani. Si care, in toata aceasta lunga perioada de cosmar, nu au dorit pentru o clipa sa indrepte faradelegile trecutului de care au fost atat de strans legati: cel comunist.

In urma cu exact 65 de ani, Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste invada Romania, cu acordul Germaniei socialiste, declansand teroarea bolsevica asupra Basarabiei, Bucovinei si Tinutului Herta, ocupand strategic si cateva avanposturi la Marea Neagra, in Delta Dunarii. Crime bestiale si agresiuni etno-culturale programatice s-au abatut, de atunci, asupra populatiei romanesti rupta de tara.

Cine uita nu merita, scria Nicolae Iorga. Aceeasi este si parerea lui Joseph Borell, presedintele Parlamentului European al noii Europe.

In urma cu mai putin de o saptamana, Parlamentul European comemora, in deschiderea sesiunii sale plenare, 65 de ani de la ocupatia unei parti a Europei civilizate de catre Uniunea Sovietica, cu propunerea unei rezolutii de condamnare a Pactului Ribbentrop-Molotov. "Pentru jumatate de secol, tarile baltice si-au pierdut accesul la drepturile omului, au suferit deportari si au stat sub teroare.

(...) Cei care uita istoria risca sa o repete", a declarat Joseph Borell in fata plenului forului european, dupa cum, surprinzator, numai ziarul ZIUA a relatat in Romania. Pactul Stalin-Hitler si consecintele sale odioase nu sunt de actualitate pentru presarii si politicianistii dezabuzati de la Bucuresti.

Insa la Bruxelles, Riga, Talinn, Vilnius sau Washington, condamnarea mostenitoarei URSS si obligarea Moscovei la reparatii morale si istorice solicita frust si stringent prezentul. Pentru ca viitorul sa nu mai fie acelasi, inscris in ciclurile blestemate ale istoriei invingatorilor.

Inainte de a pune piciorul pe teritoriul succesoarei URSS, Federatia Rusa, pentru a participa la mareata aniversare a "eliberarii Europei", presedintele SUA, George Bush, declama de la Riga "nedreptatea istorica" care a dus la "captivitatea a milioane de oameni in Europa centrala si de Est".

Statele Unite recunosc si nu vor uita niciodata ocupatia si opresiunea comunista pe care au indurat-o timp de jumatate de secol cele trei tari baltice sovietizate fortat, spunea cel mai puternic om politic al planetei.

Din nefericire, atat discursul lui George Bush, cat si rezolutia sustinuta de grupul parlamentar al Partidului Popular European (PPE) - spre care se indreapta masiv si politicienii bastinasi in cautare de identitate - au insa o imensa si grava lacuna: uita de Romania.

O data cu ocuparea Basarabiei, URSS-ul lui Josef Djugasvili Stalin punea in aplicare, de fapt, planul rusesc de dominare a Europei de Sud-Est - si prin portile romanesti de la Marea Neagra - plan conceput de strategii lui Petru cel Mare si mangaiat azi cu ardoare de succesorul la tron, Vladimir V. Putin.

Creionul gros al lui Stalin deja trasase viitorul Romaniei, inca din 1924, cand autoritatile bolsevice hotarasc crearea pe teritoriul din stanga Nistrului a "republicii sovietice moldovenesti" - actuala Transnistrie -, instaland o stare de tensiune si de amenintare permanenta la adresa Romaniei.

Intr-un document adresat in 1924 CC al PC (bolsevic) din toata Rusia, de catre agentii NKVD proveniti din Romania, intitulat ,,Memoriul despre necesitatea crearii Republicii Sovietice Socialiste Moldovenesti" se afirma: ,,Unirea teritoriilor de pe ambele parti ale Nistrului va servi drept bresa strategica a URSS fata de Balcani (prin Dobrogea) si fata de Europa Centrala (prin Bucovina si

Galitia)..." La 28 iunie 1940 planul era definitivat pe teren pentru a fi, apoi, reinstaurat, dupa un al doilea 23 august negru pentru Basarabia, cel de la 1944. Azi isi pastreaza valabilitatea in acelasi timp cu perpetuarea genocidului etnic si cultural.

Daca Riga cere chiar despagubiri Moscovei, iar aceasta nu se da in laturi de la a renunta la Tratatul cu Talinn numai pentru ca documentul se refera, indirect, la ocupatia sovietica a Estoniei, cu totul invers stau lucrurile la Bucuresti. Diplomatia romaneasca, inca letargica dupa 60 de ani de slugarnicie la portile Kremlinului, nu este in stare sa se trezeasca nici astazi.

Degeaba ne promite presedintele tuturor romanilor, Traian Basescu, redobandirea demnitatii nationale, daca nici o voce autorizata nu se ridica pentru Romania, la Bucuresti sau Bruxelles.

Dupa caderea in socul provocat de sfartecarea Romaniei si de retragerea umilitoare a Armatei Romane, la 3 iulie 1940 noua frontiera de pe raul Prut a fost inchisa. Guvernul Tatarescu a decis atunci proclamarea a trei zile de doliu national.

In acea zi de trista amintire, pentru trei minute, in sunetul lugubru al sirenelor si clopotelor tarii, s-a pastrat un moment de reculegere pentru toti romanii cazuti sub ocupatia sovietica. Ce va face azi Guvernul Tariceanu? Ma doare sufletul.