Prestigioasa revista americana „Time" a luat o decizie fara precedent in ultimii 30 de ani, aceea de a dezvalui identitatea unor surse confidentiale folosite in cadrul unei investigatii jurnalistice referitoare la un presupus delict comis de oficiali ai Casei Albe.

Conducerea publicatiei a anuntat ca se va supune deciziei Curtii Supreme si va preda unei comisii independente toata documentatia jurnalistului Matt Cooper in investigatia jurnalistica referitoare la deconspirarea identitatii unei agente sub acoperire a CIA de catre responsabili ai administratiei, fapt ce constituie un delict federal.

Casa Alba este suspectata ca a deconspirat-o pe agenta CIA Valerie Plame, ca razbunare pentru faptul ca sotul ei, Joe Wilson, fost ambasador SUA la Bagdad, a acuzat administratia Bush ca a folosit informatii false pentru a justifica necesitatea atacarii Irakului.

Intr-un articol publicat in 2003, Wilson s-a referit la afirmatia lansata de Bush intr-un discurs, cum ca Saddam Hussein a incercat sa cumpere uraniu din Niger, lucru care nu era adevarat, el insusi fiind cel care fusese insarcinat cu verificarea acestei informatii.

La scurt timp dupa criticile formulate de ambasador, responsabili ai Casei Albe au lansat in presa numele si adevarata ocupatie a Valeriei Plame.

Cateva saptamani mai tarziu, Agentia Centrala de Informatii (CIA) a cerut Departamentului de Justitie sa ancheteze acuzatiile potrivit carora Casa Alba a incalcat legislatia federala, dezvaluind identitatea unei angajate sub acoperire.

Un juriu federal insarcinat cu elucidarea acestei afaceri a interogat deja numerosi oficiali, inclusiv pe presedintele Bush si pe vicepresedintele Cheney, precum si o serie de ziaristi care au scris pe aceasta tema.

„Dus rece" pentru ziaristi

Desi nu el a fost cel care a difuzat in premiera informatia secreta, Matt Cooper a fost condamnat la inchisoare anul trecut, judecatorul calificand drept o sfidare a instantei faptul ca ziaristul refuza sa dezvaluie sursele confidentiale care i-au dezvaluit ca Plame era agenta CIA.

Atat Cooper, cat si o ziarista de la „New York Times", Judith Miller, condamnata din acelasi motiv, au facut recurs la Curtea Suprema, care insa nu le-a dat castig de cauza. In aceasta situatie, cei doi riscau sa fie trimisi la inchisoare, pentru patru luni.

Conducerea revistei „Time" afirma ca decizia instantei supreme are efectul unui „dus rece" pentru jurnalistii de investigatie, insa redactia a decis sa se supuna. „Aceeasi Constitutie care apara libertatea presei cere si respectarea unei hotarari judecatoresti definitive", se afirma intr-un comunicat difuzat de „Time".

Redactia „New York Times" refuza deocamdata sa se supuna deciziei, invocand principiul confidentialitatii surselor. La ora actuala, 31 de state americane si Districtul Columbia dispun de legi care protejeaza ziaristii, care nu pot fi obligati sa-si dezvaluie sursele, insa scandalul Plame constituie un delict federal, caz in care legile statele nu se aplica. O lege cu caracter federal a fost introdusa abia de curand in Congres.