Paguba pe care a facut-o firma germana MTS Leasing GMbH, in Romania, este mai mare decat s-a crezut initial. Fiecare zi aduce noi informatii despre persoane fizice sau juridice care au incheiat contracte cu MTS si s-au ales doar cu banii dati. Ca si cum asta nu ar fi de ajuns, ieri, in scandal s-a implicat o alta firma, cu acelasi obiect de activitate.

Societatea se numeste "Impact" si este, la randul ei, "vedeta" mai multor litigii imobiliare, care au fost dezvaluite in presa. in ciuda acestei situatii, "Impact" s-a declarat, oficial, gata sa preia toate contractele pagubasilor.

Plaga a ajuns si in tara

Theo si Mathias Mettzen, patronii firmei MTS Leasing, au ajuns si la Targu Mures, unde au reusit sa pacaleasca 25 de persoane fizice si juridice, printre care si o banca. Intermediar intre firma de leasing si "beneficiari" a fost Camera de Comert, Industrie si Agricultura a judetului Mures.

Pagubasii spun ca inainte de perfectarea actelor erau obligati sa gireze cu terenuri sau alte proprietati, precum si cu proiectul si autorizatia de constructie. in caz contrar, firma nu prelua contractul de finantare, iar conditiile de finantare erau net favorabile firmei germane.

Totul functiona pe un sistem piramidal, iar constructorii de locuinte se declara, la randul lor, inselati, pentru ca pana acum lucrarile au fost finantate chiar din banii lor. Autoritatile locale spun ca MTS Leasing avea si proiecte de anvergura.

Astfel, ei au incheiat contracte pentru francizarea afacerii cu cinci firme din Bucuresti, Cluj-Napoca si Brasov, contra unor sume de bani cuprinse intre 100 si 500 de mii de euro, si erau pe cale sa incheie alte trei contracte cu firme din judetul Mures.

"Salvarea" vine de la "Impact"

Faptul ca aproape 1000 de oameni au fost lasati de izbeliste i-a dat o idee de afacere lui Dan Ioan Popp, patronul Companiei imobiliare "Impact". Firma din urma este protagonista a unui imens scandal, avand o serie de procese pe rol, inclusiv cu cetateni straini.

Toate au fost generate de faptul ca societatea s-a angajat sa construiasca mai multe vile de lux in marile orase ale tarii, pentru care a incheiat contracte la preturi ferme in euro, pretul de achitare al ratelor fiind cel la cursul zilei.

Deoarece valoarea monedei unice a scazut, compania a recurs la santaje, presiuni si amenintari impotriva celor care refuzau sa plateasca sume de trei ori mai mari decat cele stabilite initial. Cu toate acestea, ieri, Popp a anuntat la Bursa de Valori Bucuresti ca a majorat capitalul social al firmei "Impact" cu 21 milioane de lei noi.

O ora mai tarziu, tot pe Bursa, Popp transmitea un anunt potrivit caruia este de acord sa preia toate contractele incheiate de MTS Leasing, sa gasesca noi surse de finantare si astfel sa-i salveze pe investitori.