Ultimul bilant al inundatiilor din Moldova arata ca numarul mortilor a ajuns la 24, dintre care doi nu sunt inca identificati. Autoritatile nu exclud ca lista neagra sa mai creasca, avand in vedere ca abia au inceput actiunile de "maturare" a luncilor, padurilor si a altor zone greu accesibile pe unde au trecut viiturile de apa.

Ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, a declarat ca numarul total al caselor distruse integral de ape este de 2.364. Comitetul judetean pentru situatii de urgenta din Galati a decis sa permita cetatenilor demolarea caselor distruse in proportie de 80%, care sunt oricum improprii locuirii si nici nu mai pot fi reparate.

De aceea, Blaga considera ca in zilele urmatoare numarul locuintelor distruse integral va creste semnificativ. Transportul celor necesare mentinerii vietii in zonele izolate nu se face numai cu elicopterele, ci si cu samarul.

Guvernul foloseste pentru aceasta cateva zeci de magari care cara apa, paine, medicamente si alte produse de stricta necesitate in localitatile izolate din judetele Bacau si Vrancea. Aici traieste o populatie care depaseste 45.000 de suflete, ce depind de aceasta osteneala a magarilor.

Cu aceasta ocazie, guvernantii au inventat si un nou cuvant, care apare in documentele oficiale, dar nu si in DEX: samarizare.

Vasile Blaga, ministrul de Interne, considera ca restabilirea legaturilor rutiere este prioritatea zero si a dat un exemplu pentru a intari afirmatiile sale: "Ieri am facut 20 de curse cu avioanele si elicopterele, transportand doar 27 de tone, adica atat cat poate cara o data un TIR".

Blaga subliniaza astfel importanta podului de la Maracineni, ale carui lucrari sunt in atentia zilnica a presedintelui Traian Basescu.