La o lectura atenta, programul extremist al formatiunii ultra-nationaliste Ataka abia daca pare credibil. Lucrul acesta nu a impiedicat insa ca la recentele alegeri parlamentare din Bulgaria, Ataka sa devina al patrulea partid ca importanta.

De Albena Shkodrova, Sofia

In prima zi in care Ataka ar prelua puterea, Bulgaria s-ar retrage din NATO. In a doua zi ar re-analiza acordul cu Uniunea Europeana, ar redeschide doua dintre cele mai vechi reactoare ale centralei nuclearo-electrice de la Kozloduy si ar anunta planuri de dublare fortelor armate.

In a treia zi, Ataka ar pune capat relatiei Bulgariei cu Banca Mondiala si cu FMI, ar interzice partidele minoritatilor nationale si ar reduce programele in limbi minoritare in presa de stat.

Asa ar arata primele trei zile de activitate ale unui guvern condus de catre un partid popular nationalist in Bulgaria, potrivit declaratiei emfaticului si controversatului lider al acestuia, Volen Siderov.

Ataka, fondat in aprilie anul acesta, este un fenomen politic.

Siderov este un fost jurnalist care a condus un ziar reformist, Demokratsia. El a deviat ulterior spre un nationalism radical, publicand carti acuzate de rasism. Ulterior a fost demis din postul de commentator al unui cotidian national.

In ultimul an, o emisiune a sa difuzata de o televiziune prin cablu, emisiune intitulata tot Ataka, a atras proteste din partea majoritatii organizatiilor pentru drepturile omului, din cauza deselor stereotipuri si atacuri la adresa comunitatilor rrome sau turcesti.

Siderov pretinde ca tiganii sunt vinovati de “genocidul impotriva bulgarilor”.

In luna aprilie, Siderov si cateva zeci de politicieni au inregistrat un partid cu numele Ataka.

La alegerile parlamentare din 25 iunie a.c. Ataka a fost marea surpriza prin numarul mare de voturi obtinute. In timp ce partidele de centru combateau intre ele si se pierdeau in discutii politice sterile, Ataka a preferat sa stea deoparte si doar sa-si transmita mesajul cit mai multor alegatori.

In cele din urma, a devenit al patrulea mare partid din parlamentul de la Sofia, dupa Partidul Socialist Bulgar, BSP, fostul partid de guvernamant Miscarea Nationala Simeon al Doilea, NDSV si Miscarea pentru Drepturi si Libertati, DPS.

Mai mult, succesul partidului in urma votului din 25 iunie poate marca doar inceputul cresterii partidului, pe fondul crizei politice din Bulgaria.

Dupa ce BSP a esuat in incercarea de a forma o coalitie de guvernamant cu DPS, la inceputul saptamanii trecute, au avut loc discutii despre o noua runda de alegeri parlamentare care ar putea ocaziona un salt si mai mare al partidului lui Siderov.

Un guvern condus dupa politica acestui partid ar uimi, in mod cert, intreaga lume.

De fapt, politica de soc a Ataka este una intentionata. Partidul exista doar pentru a respinge politicile ultimului guvern si nu are nici o intentie pentru moment de a parasi randurile opozitiei.

“Nu vom forma coalitii si nu vom participa in guverne”, a declarat pentru presa locala un membru al partidului Ataka.

Acesta a comparat rolul partidului sau cu cel al unui taun care inteapa si chinuie fiarele din jurul sau.

Politicienii bulgari sunt in unanimitate ostili noii grupari, toate partidele din parlament excluzand orice colaborare cu Ataka pe care multi l-au acuzat de politici de tip nazist.

Membrii partidului neaga cu vehementa aceste acuzatii. “Ne-am saturat sa raspundem unor acuzatii ridicule de rasism, xenofobie sau celor potrivit carora punem in pericol drepturile minoritatilor,” a declarat pentru IWPR Pavel Shopov, membru Ataka.

Totusi, Siderov nu a reusit sa potoleasca nelinistea general prin recentele sale tururi de forta. La doar o zi dupa alegeri, a reiterat o cerere de incetare a emisiilor in limbile minoritare si de punere sub acuzare a celor care au permis transmiterea acestor programe.

“Una dintre primele masuri pe care le vom lua va fi sa intrerupem stirile rauvoitoare in limba turca pe postul national de televiziune,” a declarat Siderov pe 26 iunie. “Vom solicita pedepsirea tradatorilor care au permis aceste emisiuni.”

Programul Ataka este un amalgam de sloganuri populiste, nationaliste si socialiste.

Formatiunea cere interzicerea posibilitatii strainilor sa cumpere pamant in Bulgaria, revizuirea principalelor contracte de privatizare, largirea fortelor armate, reinstaurarea pedepsei cu moartea si o noua lege care sa defineasca “tradarea nationala”.

Totusi, Pavel Shopov afirma ca partidul din care face parte a fost neinteles si ca orientarea sa de baza este pacifista. “Ce partid neonazist, asa cum unii ne definesc pe nedrept, ar promova pacea?” intreaba acesta.

El a aparat dreptul partidului de a solicita “o tara monolitica, nesupusa diviziunii din ratiuni etnice, religioase sau culturale”.

Abordand problema minoritatilor nationale, Shopov a specificat sec: “Credem ca nu exista minoritati in Bulgaria.”

Shopov admite doar ca exista anumite grupari etnice si religioase care nu ar trebui incurajate sa se izoleze prin folosirea unei limbi diferite.

Opozitia din partea Ataka la adresa Miscarii pentru Drepturi si Libertati care reprezinta etnicii turci s-a bazat pe un articol din Constitutie care interzice partidele etnice, a adaugat acesta.

Siderov a refuzat sa raspunda la intrebarile IWPR pe marginea identitatii si politicilor partidului.

In ciuda moderatiei pe care o proclama, nu exista indoiala ca Ataka se considera – si este considerat – ca un fenomen similar Frontului National din Franta si altor partide extremiste de dreapta din Europa.

In urma alegerilor din Bulgaria, Partidul Libertatii din Austria, Frontul National, Samoobrona din Polonia si Rodina din Rusia au declarat ca recunosc partidul lui Siderov ca fiind aliatul lor.

Totusi, unii observatori afirma ca aceste partide relativ bine stabilite isi pot retrage suportul pentru o organizatie vadit rasista.

“Nici o tara membra UE nu ar permite unui partid cu credinte atat de rasiste sau xenophobe sa intre in parlament,” a declarat Krasimir Kunev, reprezentant al Comitetului Bulgar de la Helsinki.

Colegul lui Kunev, Zonko Grozev afirma ca unele dintre afirmatiile lui Siderov incalca legi nationale si acorduri internationale semnate de Bulgaria.

Daca intr-adevar astfel stau lucrurile, nimeni nu l-a amenintat pe Siderov cu masuri pe cale legala. De fapt, in acest moment el este cel care ii acuza pe politicienii bulgari ca incalca legea si pretinde ca locul acestora – si nu al lui – este in inchisoare.

Albena Shkodrova este directorul Asociatiei bulgare de Investigatii Media in Balcani.

Traducere de Lucian Gavril