Autoritatile australiene au inchis mai multe sosele, iar activitatea scolara a fost suspendata in sud-estul tarii, din cauza ninsorilor abundente.

Pentru prima data din 1986, zapada a cazut la nivelul marii, ninsorile pe plaja fiind ceva inedit in aceasta parte a lumii. Zone care abia daca au vazut fulgii de nea in ultimii 20 de ani erau acoperite de un strat gros de pana la 20 de centimetri in statul Victoria.

Valul de frig venit din Antarctica a adus cu el si cele mai importante caderi de zapada din ultimii 40 de ani in Melbourne. In general, zapada se depune doar in zonele alpine ale statelor australiene New South Wales, Victoria si Tasmania, afectate acum.

Ninsorile i-au surprins pe meteorologi, care spun ca nu au mai vazut asa ceva niciodata in cariera lor si nu au putut comenta ceea ce se intampla din punct de vedere meteorologic decat ca pe "un eveniment important".

Vremea rece din Australia urmeaza unei toamne care a fost mai calda decat media si a inclus cea mai calda luna aprilie inregistrata vreodata.

Un studiu privitor la schimbarile climatice publicat la sfarsitul lunii trecute avertiza ca in Australia media de temperatura va fi cu doua grade mai mare in 2030 si zona se va confrunta in perioada urmatoare cu valuri de caldura excesive, incendii si furtuni, in ciuda eforturilor globale de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera.

Spania risca sa devina desert din cauza aparatelor de aer conditionat

Canicula face deja a treia victima in Spania. Un barbat in varsta de 43 de ani, care lucra pe un santier de constructii, intr-o localitate din sud-estul Spaniei, a murit din cauza caldurii excesive.

Valul de arsita s-a abatut si asupra altor regiuni din centrul si vestul tarii, unde de cateva zile mercurul termometrelor a urcat chiar peste 45 de grade Celsius.

Un raport al Organizatiei Internationale de Mediu (WWF), publicat ieri, avertizeaza ca in Spania fenomenul global al incalzirii climei este mai accelerat decat in alte parti ale lumii.

WWF sustine ca industria energetica, in special utilizarea la scara larga a carbunelui, prin producerea de CO2 este cauza cresterii spectaculoase a temperaturii medii.

Se pare ca arsita a aruncat Spania intr-un cerc vicios al poluarii cu dioxid de carbon, caci foarte multi oameni au investit in aparate de aer conditionat, mari consumatoare de energie, pentru a se apara de canicula.

Numai anul trecut spaniolii au cumparat peste 1,3 milioane de astfel de aparate. In luna iunie, guvernul spaniol a avertizat ca o treime din Spania s-ar putea transforma in desert.