Romania si Irakul au semnat joi, la Amman, in Iordania, un acord prin care Irakul va plati in maxim 23 de ani, datoria de aproape 1000 de milioane de dolari. Documentul este prima intelegere de acest fel intre noile autoritati de la Bagdad si un stat nemembru al Clubului de la Paris, care reuneste principalii creditori mondiali.

Acordul a fost semnat din partea romana de secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice Dragos Neacsu, iar din partea irakiana de ambasadorul acestei tari la Amman, Atta Abdel Wahab.

Partea irakiana s-a angajat ferm in respectarea conditiilor stipulate, dar pentru ratificarea completa, Guvernul roman trebuie sa aprobe o hotarare in acest sens.

Termenii intelegerii stabilesc aplicarea unei reduceri de 30% a datoriei imediat dupa aprobarea hotararii de Guvern, cel mai probabil saptamana viitoare.

Acordul include, de asemenea, obligativitatea pentrun partea irakiana de a semna un acord stand-by de minim trei ani cu Fondul Monetar International, moment in care se aplica o noua reducere de 30% din suma ramasa.

Finalizarea acordului cu FMI da dreptul Irakului sa aplice o ultima ajustare cu 20% a valorii datorate. Acordul cu institutia financiara internationala trebuie incheiat inainte de sfarsitul anului 2008.

Intelegerea prevede o perioada de gratie de trei ani, timp in care Irakul va plati o dobanda anuala de 5% din principalul estimat.

Anul trecut, Clubul de la Paris a decis sa stearga in mai multe etape 80% din datoria Irakului, aproximativ 33 de miliarde de dolari, catre cele 19 state membre ale organizatiei.