In timp ce la Kazan, capitala republicii ruse Tatarstan, se fac pregatiri intense pentru gazduirea, la 26 august, a summitului Comunitatii Statelor Independente (CSI), presa rusa de ieri si mai multi angajati rusi nu vorbeau decat despre intalnirea de la Ialta de vinerea trecuta, unde s-ar fi pus la punct "un proiect antirus".

Este vorba despre intalnirea dintre presedintele ucrainean, Viktor Iuscenko, cu omologii sai polonez, georgian si lituanian, presedintele fundatiei Politika taxand intalnirea drept "un pas spre formarea unei coalitii antiruse in vederea izolarii Rusiei".

Iar directorul Institutului pentru CSI, Konstantin Zatulin, aprecia ca "patrulaterul din Crimeea" reprezinta un nou moment al adevarului pentru Rusia in ce priveste noile conduceri de la Kiev si Tbilisi, trebuind sa traga invataminte pe viitor sa nu mai faca nici un fel de concesii acestor regimuri, cum ar fi evacuarea accelerata a bazelor militare din Georgia.

Desi politologii rusi sustin ca in Crimeea s-au adunat liderii est-europeni care duc o politica antiruseasca, ei recunosc faptul ca proiectul nu functioneaza, "deocamdata" fiind doar continuarea visului abstract al unor politicieni de a transforma Rusia intr-o putere de mana a doua, dar in spatele proiectului nu se afla in prezent nici o forta reala.

Dar mai bine sa strigi "lupul!", ca masura de prevedere...

Nimeni nu spune insa nici o vorbulita despre crearea CSI, o comunitate ce amintea de imperiul trecut si de rolul excesiv al Rusiei in spatiul fostei URSS, un CSI conceput ca o lume unipolara in miniatura, avand in centru Rusia, in jurul careia trebuiau sa se invarta supuse fostele republici sovietice (din CSI nu fac parte cele trei republici baltice).

Numai ca acesti sateliti au decis sa priveasca dincolo de Moscova.

Kievul a si anuntat ca intentioneaza sa paraseasca "uniunea celor patru" (Rusia, Ucraina, Belarus si Kazakhstan), unul dintre proiectele cele mai ambitioase ale Moscovei in spatiul postsovietic, Iuscenko precizand ca in Crimeea s-a discutat crearea unei "comunitati de democratii a regiunii Marea Baltica-Marea Neagra-Marea Caspica".

O comunitate a optiunii democratice, dar care la Moscova a capatat imediat o tenta "antiruseasca", considerandu-se ca scopul real al unei noi organizatii regionale ar fi propagarea faimoaselor revolutii colorate in statele membre CSI si slabirea pozitiei Rusiei.

CSI cunoaste cea mai grava criza de la crearea ei in 1991, dupa revolutiile care au antrenat caderea regimurilor din Georgia, in 2003, din Ucraina, in 2004, si din Kargazstan, in acest an. Dosarul spatiului economic comun va fi discutat la Kazan, mai ales ca este vorba si despre petrolul caspic.

Renuntarea Ucrainei la proiectul spatiului economic unic isca un nou scandal in relatiile ruso-ucrainene si reactiile de ieri lasa sa se intrevada o astfel de evolutie.