Termenul-limita pentru ca operatorii din turismul romanesc sa-si prezinte ofertele pentru anul viitor se apropie. Unii hotelieri au trimis deja tarifele pentru piata externa. Romanii vor trebui sa mai astepte. Fata de straini, ei ar putea plati mai mult, in functie de scumpirile care se vor mai produce.

Preturile pentru concediile din aceasta iarna si pentru anul turistic 2006 reprezinta inca o necunoscuta. Tarifele pentru cazare nu au fost inca stabilite deoarece, spun reprezentantii patronatelor din turism, instabilitatea fiscala nu permite acest lucru.

Unii hotelieri au prezentat insa pre-turi pentru ofertele externe, presati de apropierea datei de tiparire a cataloagelor marilor touroperatori. Pentru piata interna nu se constata aceeasi graba, chiar daca bursele de turism pentru litoral, munte sau statiuni balneoclimaterice sint tot mai aproape. Teoretic, preturile ar trebui sa fie aceleasi ca si pentru straini.

Practic insa, acestea ar mai putea fi ajustate in functie de evolutia pretului petrolului, de preturile utilitatilor sau de cele ale alimentelor. De asemenea, incertitudinea privind TVA-ul ii face pe cei implicati sa amine o decizie. Un lucru este insa sigur: anul viitor, preturile vor fi mai mari decit in acest an.

Graba pentru straini

Perspectiva de a nu fi prezenti in cataloagele marilor touroperatori i-a pus pe jar pe unii proprietari de hoteluri. Unii au stabilit deja preturile pentru anul viitor. Numai pentru piata externa, nu si pentru cea interna. „Din cite stiu, pentru ofertele externe s-au dat preturi care sint comparabile cu cele ale concurentilor de pe piata.

Preturile se stabilesc in functie de piata“, spune Dragos Raducan, secretar general al Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc, referindu-se la unitati de cazare de pe litoral.

„La agentia mea, aproximativ 60% dintre hotelieri nu au dat tarifele, 25% au stabilit tarifele pentru piata externa in lei, iar 15% au stabilit tarifele in euro“, spune Gheorghe Fodoreanu, patron de agentie de turism si vicepresedinte al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism. Unii au trimis tarife fara TVA, pentru a le putea modifica in cazul in care acesta ar creste.

Conform acestuia, s-au constatat cresteri ale tarifelor cu 5-8%. Exista insa si cazuri in care preturile sint inca in laborator. „Inca nu am definitivat preturile. Speram sa se intimple acest lucru intr-o saptamina, zece zile“, spune Rodica Pencea, director excutiv al Organizatiei Patronale a Turismului Balnear din Romania.

Stabilitate vs instabilitate

Interesant este faptul ca, odata stabilite, tarifele pentru piata externa nu pot fi modificate. „In general, preturile pentru piata externa nu depind de oferte speciale, de ieftiniri sau de scumpiri ocazionale“, spune Gheorghe Fodoreanu. Romanii vor trebui sa mai astepte insa citeva luni bune pentru a afla exact cu cit vor plati mai mult pentru un concediu anul viitor.

In cazul lor, preturile vor putea suferi modificari. Astfel, se vor modifica in functie de pretul benzinei, de preturile alimentelor, de evolutia taxelor, cum ar fi de exemplu TVA. Cum ieftinirile sint la fel de dese precum ninsorile in luna iulie, este clar la ce evolutie a tarifelor ne putem astepta. Ca o consolare, tebuie sa spunem insa ca strainii nu pot beneficia de ofertele speciale.

Crestere moderata

Evolutia tarifelor pentru anul turistic 2006 nu este considerata a fi inspaimintatoare. „Nu cred ca piata interna ar suporta o crestere mare a preturilor“, spune Dragos Raducan. In mod sigur insa, cele de anul acesta ni se vor parea accesibile comparativ cu cele din anul 2006. Cum s-a aratat mai sus, pentru piata externa s-a constatat o crestere a preturilor cu 5-8%.

In conditii ideale, aceasta crestere se va aplica si pentru ofertele destinate turistilor romani. Deci, ar trebui sa ne asteptam la un concediu cu 5-8% mai scump. In realitate, preturile ar putea fi ceva mai piperate, tocmai din cauza evolutiei preturilor la alimente si carburanti.

Semne de intrebare

Daca incertitudinile privind politica fiscala a guvernului scuza, intr-o oarecare masura, indecizia operatorilor de stabilire a preturilor, faptul ca pentru turistii straini se stabileste un pret inca din aceasta perioada, iar pentru cei autohtoni se fac preturile mult mai tirziu nu exista nici o scuza. „Este o problema de mentalitate.

Turistul strain isi planifica vacanta de vara viitoare mai devreme, in vreme ce turistul roman o face atunci cind se apropie concediul“, explica Dragos Raducan. Insuficient, deoarece daca scumpirile nu afecteaza tariful unui pachet turistic destinat pietei externe, acestea nu ar trebui sa fie luate in calcul nici pentru piata interna.

Altfel, operatorii s-ar trezi pusi in situatia de a astepta ipoteticii turisti straini si de a privi cum romanii se indreapta in numar tot mai mare catre alte zari. •

Burse sub semnul intrebarii

Situatia existenta pe piata turistica ar putea face ca bursele de turism care se vor organiza in perioada urmatoare sa nu aduca o clarificare in problema ofertelor turistice.

„Daca pina la momentul bursei nu este cunocuta cota TVA pentru anul viitor, atunci agentiile de turism vor merge la Bursa doar pentru a viziona baza materiala, fara a avea informatii concrete privitoare la tarifele hoteliere pentru 2006“, spune Mircea Draghici, secretar general al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism.

Prima bursa este cea organizata pentru litoral si Delta Dunarii, in perioada 21-24 septembrie. Urmeaza, in perioada 5-8 octombrie, cea pentru turismul balnear, iar la jumatatea lunii octombrie se va organiza bursa pentru turismul montan.