Moneda americana a revenit lent aproape de valorile pe care le avea dupa cresterea sustinuta de la inceputul verii. Dolarul s-a apreciat ieri, apropiindu-se de un curs de 1,22 dolari/euro, cea mai mare cotatie in raport cu moneda europeana din ultimele doua saptamani.

Dolarul a atins cele mai ridicate valori si in raport cu francul elvetian si lira sterlina, jucatorii de pe piata valutara internationala mizand pe ideea ca pagubele pe care le-a provocat uraganul Katrina economiei americane sunt pe termen scurt.

Investitorii erau in asteptarea sondajelor referitoare la sectorul manufacturier si mai ales a indicelui preturilor de consum pe luna august in Statele Unite. Toate aceste cifre urmau sa ofere indicii asupra oportunitatii unei viitoare cresteri a dobanzii de referinta de catre Fed.

Intalnirea Comisiei pentru politica monetara din cadrul Federal Reserve va avea loc joi, iar in cadrul ei se va discuta problema ratei dobanzii.

„Piata a ajuns deja la concluzia ca impactul pe termen mediu al Katrinei va fi neglijabil, daca nu chiar pozitiv, asa ca datele economice mai slabe pe termen scurt nu vor avea nici un efect semnificativ", a afirmat Derek Halpenny, de la Bank of Tokyo Mitsubishi. „Piata asteapta acum o miscare a Fed saptamana viitoare", a adaugat el.

Mai mult, euro are de infruntat o presiune tot mai mare, pe masura ce incertitudinile legate de alegerile de duminica din Germania. Se contureaza tot mai mult o coalitie intre conservatori si socialisti, ceea ce ar sugruma reformele.

Avantajul de 20 de procente pe care il avea in iunie Angela Merkel, liderul Partidului Conservator, fata de Gerhard Schroeder, actualul cancelar, a scazut pana la 6,5 procente intr-un sondaj publicat saptamana aceasta.

In prima parte a zilei de ieri, euro a scazut pana la 1,2198 dolari, cea mai mica valoare din ultimele doua saptamani, inainte de a recupera usor si a ajunge la 1,2228 dolari, la ora 10:10 GMT. Euro a atins si un minim pe ultimele trei luni in raport cu moneda nipona, ajungand la 134,80 yeni.

„Incertitudinea legata de alegerile din Germania ii face pe investitori sa evite cumpararea de euro. Acest lucru e reflectat destul de bine de evolutia din ultimele zile a cursului euro/ dolar", este de parere Ian Gunner, de la Mellon Financial Corporation.

Estimarile cu privire la rata inflatiei in SUA erau de 0,2 procente pentru luna august, desi rapoartele bancilor federale din New York si Philadelphia erau asteptate sa arate o inrautatire a rezultatelor din sectorul manufacturier.

Astazi, cifrele preliminare ale Universitatii din Michigan in ceea ce priveste gradul de incredere al consumatorilor pe parcursul lunii septembrie vor arata, cel mai probabil, o inrautatire, ca urmare a preturilor ridicate la benzina si a uraganului Katrina.

Fata de yenul japonez, dolarul pare a fi sustinut pe termen mediu de cererea puternica de moneda venita din partea investitorilor institutionali si a persoanelor fizice nipone.

Astfel, desi investitorii straini au cumparat actiuni in valoare de 686,7 miliarde de yeni saptamana trecuta, acestea au fost depasite de cumpararile de obligatiuni straine ale investitorilor japonezi, in valoare de 696,9 miliarde de yeni.