Ucraina confirma oficial suspendarea lucrarilor la canalul Bastroe

de     HotNews.ro
Joi, 22 septembrie 2005, 0:00


Lucrarile la canalul ucrainean „Dunare-Marea Neagra" au fost oprite temporar, pana la finalizarea lucrarilor Comisiei de verificare si prezentarea concluziilor.

Concluziile Comisiei au confirmat faptul ca proiectul Bastroe a fost derulat fara respectarea legislatiei privind protectia mediului, autoritatile ucrainene adoptand astfel decizia de mentinere a masurii de suspendare a primei etape de construire a canalului ucrainean Bastroe.

Ministerul Afacerilor Externe informeaza, totodata, ca reprezentanti ai conducerii firmei germane „Joseph Moebius Bau A.G." care a participat la realizarea proiectului ucrainean, contactati de Ambasada Romaniei la Berlin, au precizat ca firma germana a intrerupt relatiile contractuale cu autoritatile ucrainene, lucrarile la canal incetand, utilajele companiei fiind retrase, proiectul ramanand, astfel, nefinalizat.

Reprezentantii firmei germane au declarat ca nu se intentioneaza restabilirea relatiilor cu partea ucraineana sau reluarea lucrarilor.
Ministerul Afacerilor Externe va continua in cadru bilateral si multilateral, demersurile pentru asigurarea conformitatii proiectului Bastroe cu prevederile deciziilor, rezolutiilor si recomandarilor adoptate in plan international cu privire la Canalul navigabil ucrainean „Dunare-Marea Neagra".

Decizia adoptata in plan intern de autoritatile ucrainene ar putea fi urmata, pana la sfarsitul acestui an de concluziile Comisiei de Ancheta Internationala constituita la solicitarea partii romane in baza prevederilor Conventiei de la Espoo privind evaluarea impactului asupra mediului in context transfrontalier.

Lucrarile respectivei Comisii au fost suspendate temporar datorita neachitarii de catre Ucraina a contributiei sale financiare.

Ca urmare a repetatelor solicitari ale autoritatilor romane, Partea ucraineana si-a achitat contributia respectiva, iar Comisia care functioneaza la Geneva isi va relua activitatea la 28 octombrie 2005.179 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Marţi