O companie din Chicago, Intellext, a lansat de curand o aplicatie care va concura „umar la umar" cu Google Desktop Search si cu caracteristica de customizare Sidebar.

Watson 2.0 este o aplicatie de tip motor de cautare, similara cu Google Desktop Search sau MSN Desktop Search, desi porneste de la o serie de concepte diferite. Watson 2.0 este creata in asa fel incat intelege contextul paginii „citite" de utilizator.

Acesta nu trebuie sa tasteze, practic, cuvintele cheie – aplicatia monitorizand ce anume tasteaza utilizatorul atunci cand foloseste Word, Outlook sau Powerpoint.

Pe baza monitorizarii, Watson incepe cautarea si ofera informatiile relevante de pe desktop sau Internet, fara ca utilizatorii sa-si faca griji privind securitatea, ca in cazul serviciului Google.

Unealta de cautare contextuala se bazeaza pe o tehnologie dezvoltata la Universitatea Northwestern. Programul functioneaza, practic, asemenea unui asistent personal de cautare, utilizatorul putand indica sursele pe care Watson trebuie sa le cerceteze.

Aplicatia nu construieste un index al fisierelor de pe calculator, ci cauta numai in timpul in care utilizatorul lucreaza. „Nimic nu este trimis la serverele noastre, asa cum face serviciul Google Sidebar.

Watson 2.0 utilizeaza inteligenta artificiala pentru a intelege la ce lucreaza utilizatorul, pe baza careia formuleaza interogari.

Apoi trimite interogarile catre sursele online si compara rezultatele cu documentele la care se lucreaza si sorteaza rezultatele relevante", afirma Al Wasserberger, director executiv al Intellext.

Ca si Google Desktop Search si Sidebar, software-ul colecteaza date dintr-o varietate de surse de pe computer, documente Word, e-mail-uri, spreadsheet-uri , precum si de pe site-urile Web, inlcusiv sursele de stiri si bloguri, oferind informatii relevante in timp real.

Astfel, daca utilizatorul citeste o stire pe site-ul CNN despre uraganul Rita, de exemplu, Watson 2.0 va afisa o serie de informatii paralele continutului stirii. Oficialii Microsoft s-au aratat incantati de noua tehnologie, astfel incat aceasta este oferita, de cateva zile, sub forma unui add-on pentru MSN Desktop Search pe site-ul MSN.

Aplicatia, compatibila atat cu IE cat si cu Firefox, se poate descarca gratuit in varianta trial, pentru 30 de zile. Un abonament lunar costa 9,95 dolari, iar unul anual 99,95 dolari, in timp ce pentru o licenta permanenta, costurile se ridica la 239,95 dolari.