Senatorii si deputatii nu au rezistat tentatiei de a-si mari substantial indemnizatiile si pensiile de lux pe care le vor incasa dupa expirarea mandatelor de parlamentari. Toate aceste mariri au fost stabilite in sedinta de ieri a Comisiei pentru statutul parlamentarilor.

In ceea ce priveste indemnizatiile, parlamentarii au majorat numarul de puncte atribuite demnitarilor potrivit Legii 154/1998, care inmultite cu indicele de referinta sectoriala stabilesc salariul alesilor. In cifre, salariul brut al senatorilor si deputatilor va sari de la 41 milioane la 54 milioane lei. Mult mai multi bani vor primi membrii Birourilor Permanente ale celor doua Camere.

De pilda, presedintii vor avea un salariu brut de aproximativ 61,5 milioane lei, vicepresedintii - aproximativ 59 milioane lei, iar secretarii si chestorii - aproximativ 57 milioane lei.

Evident ca stimabilii alesi s-au gandit cu ingrijorare ce vor face ei daca la un moment dat nu vor mai prinde un scaun caldut in Parlament. Solutia "fireasca" a fost stabilirea unei pensii de lux de zeci de milioane lei. Pentru aceasta, au eliminat prevederea din statut care interzicea o pensie mai mare de 80% din indemnizatie.

Cu alte cuvinte, senatorii si deputatii care vor ajunge la 5 mandate vor avea o pensie egala cu ultima indemnizatie, iar cei care vor "prinde" 6 mandate in Parlament vor avea o pensie de 120% din indemnizatie. Iar aceasta crestere a pensiei de lux poate continua pentru fiecare mandat in plus, adaugandu-se mereu cate 20%.