Un autovehicul Volkswagen personalizat, echipat cu procesor Intel Pentium M, a devenit prima masina din lume care traverseaza desertul american Mojave fara sofer.

Automobilul, botezat "Stanley", a reprezentat Universitatea Stanford din SUA in cadrul unei curse prin desert organizate de Pentagon, fara ajutorul unui sofer sau al unei telecomenzi.

Cursa, organizata de DARPA (Defense Advanced Resreach Projects Agency) din Pentagon isi propunea sa ofere 2 milioane de dolari primei masini care reusea strabaterea desertului Mojave in mai putin de 10 ore. "Stanley" a realizat performanta in mai putin de 7 ore si jumatate.

La cursa s-au aliniat 23 de masini robotizate, insa numai 7 au trecut linia de sosire. Aceasta reprezinta un pas extrem de important pentru tehnologie, intrucat la cursa similara de anul trecut, nici una dintre masinile participante nu a reusit sa treaca finisul.

"Stanley" a fost echipat cu 6 bladere (servere de mici dimensiuni) cu procesoare mobile Intel Pentium M low-power, fiind controlat de la distanta de membrii echipei Stanford University. Prezenta celor 6 bladere a permis, practic, extinderea pana la 6 procesoare, ceea ce inseamna un progres tehnologic imens.

Transformarea unui astfel de proiect in productie de masa ar insemna posibilitatea de a avea masini fara soferi, reducand astfel numarul accidentelor rutiere. Inovatia prezentata de Intel se bazeaza pe tehnologia multi-core, una dintre directiile majore de dezvoltare ale companiei pe viitor.