Premierul Tariceanu a acceptat ieri marirea bugetului Ministerului Educatiei, dupa o sedinta furtunoasa a liderilor Aliantei D.A., in care PD a amenintat ca nu va vota bugetul de stat, iar premierul s-a declarat dispus sa demisioneze.

Tariceanu a pledat, dupa sedinta, pentru mentinerea bugetelor Camerei Deputatilor si Senatului la nivelul de anul acesta si a afirmat ca banii care s-ar obtine astfel, aproximativ 50 de milioane de euro, vor fi directionati spre Educatie. Asta dupa ce, saptamana trecuta, premierul a spus ca marirea bugetului Educatiei ar genera astfel de cereri si din partea altor ministere.

Seful guvernului, dispus sa renunte la functie

Potrivit unor surse din conducerea Aliantei, in timpul sedintei, presedintele PD, Emil Boc, l-a avertizat pe Tariceanu ca parlamentarii democrati nu vor accepta sa voteze bugetul de stat pe 2006 daca fondurile alocate Educatiei nu se vor apropia de 5% din PIB. In replica, premierul a afirmat ca este gata oricand sa renunte la fotoliul de sef al executivului.

„Nu m-am nascut prim-ministru", a spus Tariceanu, care a criticat atitudinea PD fata de bugetul Educatiei. „asta nu e un mod de a face politica", i-a reprosat el lui Boc.

In cele din urma, premierul a acceptat ca bugetul Educatiei sa poata fi marit din cel al parlamentului, in timp ce vicepremierul PD, Gheorghe Pogea, a fost insarcinat de conducerea partidului sa-i prezinte urgent premierului si alte surse bugetare care pot fi redirectionate catre Educatie.

Liderul PD Emil Boc a reafirmat ieri decizia partidului sau de a nu numi un succesor al lui Mircea Miclea la conducerea Ministerului Educatiei si Cercetarii, „pana cand problema finantarii acestui sector nu va fi rezolvata".

Democratii sunt nemultumiti

Mai multi lideri democrati au criticat ieri, in sedinta Biroului National de Conducere a partidului, modul in care a fost intocmit bugetul de stat pe 2006. Acestia sunt nemultumiti ca fondurile nu au fost repartizate, asa cum a cerut presedintele Basescu, exclusiv pentru proiecte. Potrivit unor lideri PD, distribuirea este facuta inca pe ministere, care impart la randul lor fondurile primite.

Ministrul Gheorghe Pogea a afirmat, in sedinta de ieri a Biroului Permanent National, ca 25a din fondurile bugetare sunt cheltuite pentru asistenta sociala.