Curtea Suprema a Suediei a respins cererea de extradare a lui Gregorian Bivolaru, liderul spiritual al MISA, facuta de autoritatile romane dupa ce acesta a solicitat azil politic la Malmö.

In ultimele zile, evenimentele s-au succedat rapid: joi Guru a fost eliberat la Malmö, iar ieri justitia suedeza a respins cererea Romaniei.

Intr-un text de 12 pagini, remis avocatului lui Bivolaru, Curtea arata ca decizia este inatacabila, ne-a spus Mihai Stoian, purtatorul de cuvant al liderului MISA. Potrivit acestuia, Curtea a sustinut ca acuzatiile care i se aduc lui Bivolaru de catre autoritatile de la Bucuresti nu sunt adevarate, iar el nu ar beneficia de un proces corect in Romania.

Conform Ministerului suedez de Externe, „in mare" Romania ar respecta conditiile UE, dar in practica exista cazuri de „abuzuri si tratament inuman". Iar presa scandinava a criticat justitia din Romania si „obscurantismul" in privinta practicii yoga.

La audieri au fost depuse mai multe marturii in favoarea lui Bivolaru, inclusiv cea a unui martor sub acoperire, care a sustinut ca autoritatile judiciare de la Bucuresti l-ar fi fortat sa faca anumite declaratii impotriva acestuia.

Ieri, Gregorian Bivolaru se afla la Stockholm, urmand sa plece spre sudul Suediei, unde va astepta o decizie cu privire la cererea sa de azil.