Premierul a recunoscut ca a sunat la procurorul general in ziua in care colegul sau de partid Dinu Patriciu a fost citat la Parchet si apoi retinut. Premierul nu a admis acest lucru de bunavoie, ci abia dupa ce Parchetul General a confirmat public existenta acestei discutii.

„L-a intrebat cineva pe Tariceanu daca a sunat la Parchet in ziua arestarii lui Patriciu pentru a interveni in favoarea prietenului sau?". Aceasta a fost fraza care a declansat scandalul si ii apartine fostului consilier prezidential Elena Udrea. Daca Udrea a ramas in zona interogatiilor retorice, in schimb Parchetul General a fost mult mai clar.

Fir direct cu Tariceanu

Ieri, seful Biroului de presa al Parchetului, Robert Cazanciuc, a confirmat pentru Mediafax ca Tariceanu l-a sunat pe procurorul general al Romaniei, Ilie Botos, in ziua in care presedintele Rompetrol, Dinu Patriciu, era citat si retinut de Parchet.

Conform sursei citate, Tariceanu s-a interesat ce acuzatii i se aduc lui Patriciu si i s-a raspuns ca doar procurorul de caz cunoaste exact acuzatiile, el fiind cel care instrumenteaza direct dosarul.

Parchetul nu explica insa de ce nu a facut publica existenta acestui telefon in momentul respectiv, adica la finele lunii mai. Acum citeva saptamini, Botos a avut o conferinta de presa in care s-a plins de presiunile politice pe care le resimte si care s-ar fi intensificat. Nici atunci procurorul general nu a pomenit despre acest aspect.

Dat de gol de Botos

Reactiile premierului au variat de-a lungul zilei. Tariceanu care, ironia sortii, participa ieri-dimineata la lansarea oficiala a Directiei Generale Anticoruptie din cadrul Ministerului Administratiei, a preferat initial sa nu comenteze. „Nu am sa comentez in nici un fel declaratiile doamnei Udrea. Ca prim-ministru, am lucruri infinit mai importante decit sa fac asa ceva.

Un prim-ministru se ocupa de integrarea europeana", a spus el. Dupa ce a venit insa confirmarea publica din partea Parchetului, Tariceanu a devenit brusc dispus sa comenteze. Acesta a comunicat, tot prin intermediul Mediafax, ca a sunat intr-adevar la Parchet.

„L-am sunat pe Ilie Botos pentru a-i cere informatii despre situatia juridica a cazului si i-am cerut sa aplice legea", a precizat Tariceanu, fara a explica de ce ar fi avut nevoie procurorul general de incurajare pentru a face ceea ce-i permit prerogativele.

Cea de-a treia interventie pe aceasta tema a avut loc prin intermediul purtatorului de cuvint al guvernului, Oana Marinescu. Aceasta a precizat ca premierul „l-a sunat pe procurorul general Ilie Botos, atunci cind a fost retinut Dinu Patriciu, pentru a se informa despre situatia juridica a acestuia si a cerut sa fie aplicata legea".

Oana Marinescu a mai precizat ca „seful Executivului se informeaza reciproc cu seful Parchetului General, atunci cind este nevoie".

Presedintia neaga implicarea in dezvaluirile Elenei Udrea

Administratia Prezidentiala s-a delimitat ieri de declaratiile Elenei Udrea. Un comunicat remis de Biroul de Presa „respinge speculatiile potrivit carora aceasta institutie sau presedintele Traian Basescu ar fi implicati in dezvaluirile facute de fostul consilier de stat".

Totodata, „Administratia Prezidentiala face un apel la mass-media sa nu implice aceasta institutie si pe seful statului in disputele interne ale partidelor". •

Precedentul Tiriac

Cazul Patriciu nu este primul exemplu de interventie politica la nivel inalt pe care Botos l-a recunoscut public, chiar daca nu la momentul producerii. Procurorul general a declarat acum citeva luni ca, in 2004, presedintele de atunci, Ion Iliescu, s-a aratat interesat de evolutia cazului Tiriac junior.

Acesta tocmai fusese retinut, de pe aeroportul Otopeni, in ceea ce urma sa devina dosarul „Cocaina pentru VIP-uri". Ca si Tariceanu, Iliescu a declarat ca a dorit doar sa fie sigur ca se aplica legea. (L.C.)

Relatia Tariceanu-Patriciu

Presedintele Rompetrol, Dinu Patriciu, a fost retinut, in noaptea de 27 spre 28 mai, dupa o audiere-maraton care a durat aproape 18 ore, pentru evaziune fiscala, spalare de bani si inselaciune - acuzatii pentru care este cercetat de procurorii de la Parchetul Instantei Supreme in dosarul Petromidia, alaturi de alte persoane. In noaptea urmatoare el a fost pus in libertate.

Liberalii l-au insotit la Parchet si apoi l-au acuzat, individual, pe Botos ca face anumite jocuri politice. In afara de faptul ca fac parte din acelasi partid, Patriciu avusese legaturi cu Tariceanu si pe linie de Rompetrol.

In perioada 2003-2004, actualul premier a fost administrator al firmei Rompetrol Downstream SA, controlata de Dinu Patriciu, fapt pe care primul-ministru a evitat sa-l mentioneze. Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor semnaleaza, in perioada in care Tariceanu a ocupat aceasta functie, plati externe de 6.435.230 de euro, suspectate a fi spalari de bani.

Numele lui Tariceanu a mai fost asociat cu Rompetrol si din cauza unei tranzactii bursiere cu actiuni ale acestei firme. Astfel, pe 9 aprilie 2004, acesta a cumparat 10 milioane de actiuni la un pret foarte mic. Cum era inca in CA al Rompetrol Downstream, operatiunea a fost suspectata a fi o manipulare a pietei bursiere.

Tariceanu avea sa declare ca a vindut actiunile respective cind a devenit prim-ministru.

(Lucian Gheorghiu, Laura Ciobanu)