Germania a introdus in premiera la 1 noiembrie, pasaportul biometric securizat. "ePass"-ul prezinta un microcip cu datele personale si fotografia digitala a posesorului, menit sa descurajeze tentativele de falsificare. Din 2007, pasaportul va trebui sa contina si doua amprente digitale.

Acest tip de pasaport a fost solicitat de Statele Unite ale Americii, care au inasprit conditiile de securitate in urma atentatelor din 11 septembrie 2001. Pasaportul trebuie introdus provizoriu in tarile Uniunii Europene si va fi necesar pentru a intra in SUA din octombrie 2006 pentru cetatenii a circa treizeci de tari scutiti de viza turistica.

Cei care nu vor detine un astfel de pasaport vor fi nevoiti sa isi ia viza pentru SUA in tara de origine. Detinatorii ePass-ului pot intra in SUA cu viza turistica obtinuta la sosirea pe aeroportul american.

Noul ePass nu este foarte accesibil, pretul sau fiind mai mare decat pasaportul vechi.

Belgia a introdus deja pasapoarte biometrice, care nu corespund totusi in intregime definitiei "ePass" european. Suedia l-a adoptat in mod oficial, dar nu l-a emis inca, in timp ce Franta se pregateste s-o faca in luna noiembrie.