Razboiul declaratiilor dintre premierul Tariceanu si delegatia FMI a continuat si marti, printr-un comunicat extrem de dur al reprezentantilor Fondului.

Dupa ce luni seara premierul declarase, la TVR, ca "FMI a cerut cresterea salariala sa fie zero pentru anul 2006", FMI a remis presei un comunicat in care spune ca „noi am mentionat ca intr-o economie europeana moderna cu inflatie scazuta cresterile salariale sunt acordate o singura data pe an".

De remarcat faptul ca ruperea momentana a relatiilor cu FMI a fost motivata de autoritati prin grija pentru salariatii bugetari.

De asemenea, FMI aminteste despre "unele declaratii eronate conform carora FMI a recomandat inghetarea salariilor".

Contrele dintre reprezentantii Guvernului si delegatia FMI au capatat accente extreme de dure inca de luni, cind reprezentantii Fondului au criticat, pe un ton neasteptat de dur, programul economic al Romaniei pentru 2006.

FMI a acuzat, in principal, lipsa realismului programului privind inflatia, limitarea dezechilibrelor externe si cresterea economica. Premierul a replicat si el, in aceeasi nota, la emisiunea "Editie Speciala" de la TVR, unde a acuzat opacitatea FMI.

FMI precizeaza ca actualul acord ramane in vigoare pana in iulie 2006. Staff-ul FMI isi mentine disponibilitatea pentru consultari in cazul in care guvernul hotareste sa schimbe actualul pachet de politici fiscale si monetare.

Basescu pregateste o declaratie

Contactat de Hotnews.ro pentru a comenta evolutia acestui conflict, consilierul presidential Theodor Stolojan a refuzat sa faca declaratii. Stolojan a spus insa ca presedintele Traian Basescu pregateste o declaratie pe aceasta tema, pe care o va face publica in citeva zile.