V-ati imaginat vreodata cum ar fi sa va puteti detasa capul si sa-l purtati sub brat, ca pe o casca de motociclist? Cum s-ar vedea lumea? Dar pamantul? Probabil mai aproape, sau mai stramb, in functie de miscarile trupului. Dar de ce ati face acest lucru? Sau poate il faceti fara sa stiti… Sau poate e cineva care (va) face acest lucru.

Titlul filmului despre care va povestesc va poate induce in eroare. Nu este vorba nici de generatia MTV, nici de generatia PRO, nici macar de generatia OTV. Ci despre alienarea electronica la care suntem supusi cu totii, americanii fiind, pe cale naturala, campioni. Imagi-nati-va o matrice, proiectata undeva, in hiperspatiu, de o minte bolnava dupa criteriile noastra pamantesti.

In interiorul careia ne miscam noi, dupa reguli de neinteles. In functie de structura fiecarui individ, reactiile difera. Unii se lasa manipulati inconstient, altii constientizeaza acest lucru si cauta evadari (prafuri, seringi, manele, giugele), altii sunt pur si simplu eliminati din sistem, pe motiv de slabiciune excesiva sau supradoza.

Fiecare isi construieste propriul univers, alienat, pe care il contempla de sub brat si care se schimba dramatic atunci cand interactioneaza cu universul propriu al celui de alaturi.

„The Chumscrubber" nu este altceva decat aplicarea acestei matrice unei suburbii americane, unde totii oamenii iau pastile pentru fericire si unde toate accidentele sunt feri-cite, iar rapirile si cererile de rascumparare aferente se fac in vazul lumii care nu reactioneaza in nici un fel.

Daca vreti o comparatie halucinogena, filmul este un melanj intre Matrix, American Beauty, Trainspotting si Scary Movie, cu actori suficient de cunoscuti care joaca suficient de prost incat sa te faca sa te intrebi ce cauti in povestea asta.

Dar tocmai in aceasta asumare a inutilitatii se afla raspunsul: filmul iti starneste intrebarea si, cu piesele in fata, te apuci sa recompui un puzzle a carui imagine difera de la individ la individ. Depinde, cum va spuneam mai sus, de cum tineti capul sub brat. Si un ultim amanunt. In film nu se revolta nimeni. Doar spectatorul se poate revolta in fata acestei impasibilitati. E ca o ciupitura. Suntem nebuni cu totii? Poate…

Revolta Generatiei X

SUA, 2005

Titlu original: The Chumscrubber

Regie: Arie Posin

Scenariu: Zac Stanford, Arie Posin

Distributie: Glenn Close, William Fichtner, Ralph Fiennes, Carrie-Anne Moss, Jamie Bell, Camilla Belle, Just Chatwin

Comedie neagra, 102 minute

Rating IMDB: 5,7/10

Rating Cinemagia: 4/5

Rating SFin: 7/10