Compania Rompetrol a anuntat joi achizitionarea celui mai mare distribuitor de produse petroliere de pe piata franceza-Dyneff SA.Prin aceasta tranzactie Rompetrol isi va dubla cifra de afaceri incepand cu anul 2006 pana la o valoare de aproximativ 5 miliarde de dolari.

Compania Dyneff a fost infiintata in anul 1958 si este specializata pe importul depozitarea si distributia produselor petroliere. In acest moment compania este cel mai mare furnizor independent ce activeaza pe piata franceza detinand o cota de piata de 3,5%, potrivit comunicatului Rompetrol.

Rompetrol isi face intrarea pe pietele Europei de vest, intraga retea de benzinarii Dyneff urmand a fi rebranduita cu sigla companiei romanesti.

Dinu Patriciu, presedintele Rompetrol, a refuzat sa dezvaluie valoarea tranzactiei, declarand ca fondurile necesare au fost obtinute din surse proprii si prin contractarea unui credit de la BRD Societe General.

Dyneff Group acopera la ora actuala 20% din piata sudului Frantei si 1,5% din piata din nordul Spaniei, detinand depozite amplasate strategic pe tarmurile Marii Mediterane si ale Oceanului Atlantic. Capacitatile de stocare Dyneff insumeaza peste 445 de mii de tone, compania operand de asemenea un numar de 200 de statii de alimentare pe teritoriul Frantei. - potrivit comunicatului Rompetrol.

Pe langa cresterea profitului net cu aproximativ 12%, Rompetrol se asteapta si la o imbunatatire in ceea ce priveste riscul de companie, prin combinarea riscurilor asociate tarilor est-europene cu cele ale Frantei si Spaniei.

Analistul Dan Constantin este de parere ca acesta este un pas important pe care Rompetrol il face spre pozitionarea pe o piata energetica regionala ce se intinde din Georgia pana in Albania. "Investitiile pe care grupul Rompetrol le-a facut in Bulgaria si statele din fosta Yugoslvie denota clar intentiile companiei romanesti de a se dezvolta pe piata europeana a carburantilor."