Tendinta de crestere s-a mentinut si joi la bursa, manifestata in doua faze distincte. In prima parte a sedintei principalele actiuni au crescut in mod semnificativ, pentru ca in a doua jumatate sa apara unele corectii, insa pe ansamblu indicii bursieri confirma trendul pozitiv, toti inchizand la valori superioare celor de ieri.

Valoarea totala a tranzactiilor a depasit 48 milioane RON, in crestere si ea, volume mai mari fiind transferate pe presiunea la cumparare de la inceput.

Petrom Bucuresti (SNP) s-a detasat printre societatile de la prima categorie. Mai intai, a fost cel mai tranzactionat emitent chiar la nivelul intregii piete, cu un rulaj de 9,6 milioane RON aferent unui volum de 19,3 milioane de actiuni. Apoi, titlurile SNP au avut cea mai buna evolutie de la prima categorie.

In prima parte a sedintei cursul s-a apropiat de palierul de 0,5000 RON/actiune, nu l-a atins si a evoluat liniar pana aproape de final, cand a fost un nou val de cresteri, pana la maximul de 0,5000 lei (+3,5%).

De la finalul lunii noiembrie, de cand societatea a publicat rezultatele la noua luni (in crestere semnificativa), cursul SNP a parcurs un trend de crestere sustinut de o lichiditate buna. Astfel, din 24 noiembrie si pana la inchiderea sedintei de astazi a crescut cu 17,7%.

Nu chiar toate titlurile de la prima categorie au crescut. Una din evolutiile cele mai interesante a avut-o Oltchim Rm. Valcea (OLT). Dupa saltul de la inceputul sedintei, la maximul de 0,3990 RON/actiune, cursul s-a plafonat pana la final, cand a inceput sa scada, lent.

Insa la putin timp inainte de inchdiere, un ordin de vanzare de peste 300 mii actiuni (circa jumatate din volumul total) a determinat o scadere brusca a pretului pana la 0,3800 RON/actiune (-1,8%). De la finalul lunii noiembrie actiunile OLT sunt pe tendinta de scadere, insa aceasta vine dupa o perioada de apreiceri puternice, in timp scurt.

Asfel, daca pe 8 noiembrie cursul inchidea la 0,3650 RON/actiune, in 22 noiembrie atingea un maxim de 0,4400 lei, pentru ca astazi sa inchida la 0,3800 lei.

Reactia pietei la anuntarea intentiei de dublare a capitalului social la Compa Sibiu (CMP), prin aport in numerar la un pret de subscriere de 0,1000 RON/actiune, nu s-a lasat asteptata. Cursul a crescut inca de la deschidere la maximul posibil, de 2,0700 RON/actiune (+15%) si in piata nu mai exista oferta afisata, situatie ce s-a mentinut pana la final.

Si titlurile CMP au intrat in ultima parte a lunii noiembrie pe o linie ascendenta, cu o crestere vizibila a lichiditatii, insa saltul de astazi echivaleaza cu cresterile cumulate intr-o luna intreaga. Volumul tranzactionat in sedinta de azi depaseste media ultimei perioade, fiind de aproape 370 mii RON.

Si in segmentul actiunilor SIF am asistat la cersteri, in prima parte a sedintei, urmate de o corectie si de stabilizare. Fata de ieri, cel mai mult a crescut SIF Moldova (SIF2), care a inchis la 2,2000 RON/actiune (+1,4%).

BER - Bursa Electronica Rasdaq

Chiar si societatile de la Bursa Electronica Rasdaq au fost animate de efervescenta de la BVB, o arata valoarea totala de tranzactionare, de peste 4 milioane RON.

Bineinteles ca un aport major l-au avut cele cateva transferuri mai mari, unele chiar pe piata Deal. De exemplu, s-a mai tranzactionat un pachet de 736.500 actiuni Asigurare-Reasigurare Astra SA (ATRA), adica 1,24% din capitalul social. Este al patrulea pachet de 1,2% transferat in ultima perioada, probabil ultimul SIF care si-a vandut participatia catre Nova Trade.

La prima categorie s-a detasat Rompetrol Bucuresti (VEGA), cel mai lichid emitent, cu un rulaj de 259,7 mii RON (aproape 3,9 milioane actiuni tranzactionate), cat si cea mai buna evolutie de curs. In prima ora cursul a urcat la maximul posibil de 0,0684 RON/actiune (+15%). Fara modificari importante, cursul s-a mentinut in jurul acetui maxim pana la inchidere.

Cu titlurile Rompetrol Rafinare Constanta suspendate de la tranzactionare, in vederea unei conferinte de presa ce se anunta a fi importanta, apetitul investitorilor pentru grupul Rompetrol s-a transferat catre societatile ramase in piata. Si Rompetrol Well Services (PTR) a crescut la un moment dat cu 12,4%, la 0,2450 RON/actiune.

Grupul Rompetrol a anuntat dupa piata achizitionarea celui mai mare distribuitor independent de produse petroliere din Franta, Grupul Dyneff, cu asteptari si mai bune privind rezultatele financiare in 2006.

Cel mai tranzactionat emitent din piata principala a fost Comvex Constanta (CMVX), cu un rulaj de 444,8 mii RON. Doar spre finalul sedintei s-au facut cateva tranzactii, totalizand 17000 actiuni, pana la pretul de 24 RON/actiune (+4,4%).