In urma deciziei ministrului, Eugen Nicolaescu, de a demite 15 comitete directoare ale unor spitale din tara si de a schimba consiliile de administratie din 26 de unitati, cei mai multi directori in cauza au ramas surprinsi.

Majoritatea spun ca au aflat de la televizor, in direct, ca isi pierd fotoliile si asteapta o decizie oficiala, scrisa, in acest sens, de la minister. Unii incearca sa-si explice motivele pentru care au fost demisi, altii cer explicatii ministrului care a destituit in bloc, fara sa dea exemple de nereguli constatate la fiecare unitate aflata pe lista neagra.

Personalul de la Centrul de Cardiologie Iasi, de exemplu, sustine ca datoriile unitatii se justifica pentru ca aici sunt tratati pacienti din toata Moldova. Pe de alta parte, conducerea spitalului spune ca performantele medicale sunt, uneori, foarte costisitoare.

La Timisoara, Directorul Clinicii de Obstetrica Ginecologie "Dr. Dumitru Popescu" din Timisoara, Eugenia Taurascu gaseste motivatii pentru datoriile acumulate de unitate. Ea spune ca a preluat conducerea cand spitalul avea datorii de peste 200.000 de lei noi, dar acestea au crescut in urma scumpirilor de pe piata produselor farmaceutice si a salariilor.

Alti directori, cum este cazul celui de la Spitalul de Urgenta Galati sau a celui de la Miercurea Ciuc, nu sunt ingrijorati de demitere. Ei considera ca schimbarile in conducerea Spitalelor nu vor afecta activitatea unitatilor medicale.

La Spitalul Clinc de Urgenta Brasov situatia este mai neobisnuita . Conducerea sustine ca toate verificarile si controalele ministerului au fost facute in perioada 2004, pana in luna mai 2005, cand la spital era un alt consiliu de administratie. Din mai, anul acesta, spitalul are un consiliu de administratie complet nou, asadar, decizia ministrului nu poate fi explicata.

Un consilier al ministrului Sanatatii va merge la Brasov special pentru a investiga situatia.

Mai multi presedinti de Consilii de Administratie ale spitalelor, intre care si cel de la Constanta, considera ca hotararea ministrului Sanatatii de a le dizolva este de ordin politic. Unii dintre ei arata cu degetul catre colegi de la alte unitati spitalicesti care, desi au datorii mai mari, nu au fost zguduite de cutremurul schimbarii in bloc.

Intre cei care considera o vendeta politica decizia de demitere anuntata de Eugen Nicolaescu este directorul Spitalului Municipal si al Spitalului Elias, Sorin Oprescu care asteapta explicatii de la minister si ameninta ca va actiona in instanta decizia.

Fostul ministru al Sanatatii in guvernarea PSD, Ovidiu Branzan, crede ca demiterea directorilor de spitale din tara si a consiliilor de adminsitratie este o stategie a actualului ministru, Eugen Nicolaescu de a distrage atentia de la epidemia de rujeola.