Presedintele Traian Basescu le-a recomandat, miercuri, membrilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) sa gaseasca solutii la anumite probleme din sistemul judiciar pentru ca acestea ar putea determina suspendarea fondurilor Uniunii Europene pentru Consiliu.

Printre problemele semnalate de seful statului sunt procedurile care inving fondul dosarelor, durata mare a proceselor, discrepanta dintre capacitatea politiei de a produce dosare si cea a procurorilor de a le instrumenta, respectiv cea a judecatorilor de a le judeca.

Seful statului a apreciat ca un judecator are foarte multe dosare in cadrul unei sedinte de judecata. In opinia lui Traian Basescu, o solutie ar fi cea de angajare a unor ofiteri care instrumenteaza anchete in cadrul parchetelor, dupa ce participa la un curs de sase luni.

Presedintele Basescu a subliniat ca CSM-ul a pierdut din credibilitatea pe care ar trebui s-o aiba institutia, si ca ca schimbul de contre intre CSM si Guvern nu este benefic. Ca tare, seful statului a recomandat refacerea imaginii CSM.