Terenurile vor fi investitia imobiliara cea mai rentabila a anului 2006, indiferent ca e vorba despre Bucuresti, Constanta, Brasov, Timisoara ori alte mari orase. Asta pentru ca vanzarile de apartamente nu mai sunt o afacere aducatoare de profit maxim, asa cum s-a intamplat in 2003.

Este drept ca orice segment rentabil atrage si speculatiile, asa ca multi cumparatori vor prefera sa-si plaseze banii in asemenea investitii pentru a revinde ulterior.

Orice parcela poate fi o sursa de castig

Terenuri bine pozitionate in zonele centrale ale oraselor sunt din ce in ce mai putine. De aceea, identificarea alternativelor ii preocupa in primul rand pe plasatorii de bani. "Orice teren, fie si utilizat in acest moment - depou, fabrica in faliment, chiar si terenurile din preajma garilor - poate sa devina o sursa de castig", atrage atentia profesorul de gestiune imobiliara Artur Silvestri.

Cotatii in crestere la bursa terenurilor

Analistii estimeaza ca este posibil ca pretul suprafetelor pe care urmeaza sa se construiasca depozite, hale industriale ori parcuri comerciale sa creasca cu pana la 40%, in functie de zona. In privinta terenurilor destinate constructiilor rezidentiale, si aici sunt posibile majorari de pana la 30%, considera specialistii.

Cat priveste terenurile agricole, Artur Silvestri apreciaza ca pretul terenurilor agricole se va mentine sau chiar va scadea in 2006. "Ministerul Agriculturii a pus la punct un ingenios mecanism speculativ.

Este vorba despre introducerea simultana a impozitului pe teren arabil si faneata si despagubirea viagera a celor ce urmeaza sa instraineze pamantul cu o suma chiar mai mare decat ar obtine daca ar cultiva ogorul", explica analistul.

Chiriile cresc la bloc, stagneaza in vile

Romanii care locuiesc cu chirie nu au sanse sa plateasca sume mai mici nici in 2006. ,In ciuda accelerarii creditului ipotecar, chiriile apartamentelor de bloc nu vor scadea, ci chiar vor avea o tendinta crescatoare", declara analistul imobiliar Artur Silvestri.

Este posibil, astfel, ca un apartament cu doua camere din Bucuresti sau Cluj-Napoca, cu dotari minime, sa nu mai poata fi inchiriat cu 300 de euro. In schimb, chiriile locuintelor de lux ar putea stagna, cred specialistii. Pentru cine isi permite, chiria medie a unui apartament de lux din Bucuresti, mobilat, cu patru dormitoare, este in jur de 4.000 euro/luna.

,Chiriile sunt destul de scumpe in comparatie cu alte capitale europene, insa Romania capata note bune pentru viata culturala si de noapte", spune Liliana Vasile, directorul Departamentului Inchirieri rezidentiale din cadrul companiei Regatta.

In privinta zonelor, cele mai cautate raman Soseaua Nordului-Herastrau, Domenii si Dorobanti - Floreasca, declara Mirela Raicu, expert in cadrul companiei Esop.

Analistii estimeaza ca preturile caselor vor "ingheta"

Preturile apartamentelor ar putea stagna in 2006, fiind posibile doar cresteri usoare, estimeaza analistii imobiliari. Astfel, apartamentele din cartierele periferice ale Capitalei s-ar putea scumpi sau chiar ieftini cu 5-8%, crede analistul imobiliar Artur Silvestri.

Doar in cazul locuintelor din cartierele bine cotate, ca Herastrau ori Baneasa, sunt posibile majorari ale preturilor cu pana la 18%, pe termen mediu. In schimb, la Brasov, analistii cred ca in 2006 apartamentele ar putea sa coste la fel ca si in 2005.

"Stranierii nu mai investesc in locuinte, ca in anii trecuti, ci in terenuri, datorita posibilitatii mari de castig", ne-a declarat Adrian Pop, reprezentantul filialei Brasov a Uniunii Nationale a Agentiilor Imobiliare (UNIM). O situatie asemanatoare s-ar putea intalni si la Constanta.

Agricultura si hotelurile, aurul imobiliar al constantenilor

Tranzactii cu suprafete mari, destinate investitiilor in agricultura - aceasta pare sa fie una dintre afacerile imobiliare ale anului 2006 in localitatile de pe malul marii. Un alt segment ce va atrage banii ar putea fi terenurile pe care pot rasari hoteluri.

,2006 va fi anul investitiilor in agricultura, de aceea romanii cu bani prefera sa-si plaseze banii in terenuri agricole", ne-a declarat Ioan Ududec, presedintele filialei Constanta a UNIM.

Cumparatorii achizitioneaza terenuri pentru a cultiva rapita, dar si pomi fructiferi sau legume. Una dintre cele mai manoase zone este cea situata langa Constanta, unde se practica in special gradinaritul. Hectarul de pamant oscileaza intre 10.000 si 15.000 de euro.

Articol integral in Adevarul