Daca Banca Nationala nu majoreaza dobanda de politica monetara, situata in prezent la 7,5%, cu care plateste pentru o parte din banii plasati de bancile comerciale, atunci nu exista motive pentru o crestere a dobanzilor pentru depozite, sustin bancherii.

In acelasi timp, ratele dobanzii creditelor de consum sunt deja foarte reduse, presand marjele de castig ale bancilor, iar analistii nu cred ca acestea se pot majora.

"Piata ramane una extrem de competitiva, numai bancile mari, puternice, sau unele banci mici care vor sa-si creasca deverul pot efectua majorari de dobanzi la depozite. Marjele de castig sunt, insa, foarte stranse si nu permit pendulari foarte mari ale dobanzii", afirma un bancher.

Daca Banca Nationala continua sa atraga ("sterilizeze") mai multi bani din piata de la banci, si acestea, la randul lor, pot creste dobanzile afisate pentru conturile de economii. BNR a atras circa 2 miliarde lei noi din piata pe 30 decembrie, si alti 2,5 miliarde lei noi in cursul zilei de ieri, spun surse din piata.

"Daca BNR continua sa atraga bani din piata in acest ritm ar insemna ca isi schimba politica de sterilizare, si asta ar putea influenta si dobanzile la depozite", spune un bancher.

"In mod normal, pentru ca dobanzile la depozite sa creasca cu maximum 1%, ar fi necesar ca BNR sa creasca dobanda cu 1%, de la 7,5 la 8,5%, avand in vedere tintele ambitioase de inflatie din acest an, insa, cel mai probabil va mentine dobanda constanta tot anul, caz in care ar fi nevoie de o sterilizare completa a lichiditatii din piata", afirma sursa citata.

O crestere atractiva, cu 1% a dobanzii de politica monetara a bancii centrale si o majorare a sumelor atrase de la banci de catre BNR nu s-ar putea reflecta intr-o schimbare mai mare de 1% in marjele dobanzii. Bancile dispun de o lichiditate crescuta, iar BNR nu pare deocamdata dispusa sa o atraga in totalitate. "Deocamdata nu avem motive sa crestem dobanzile la depozite.

Cred ca BNR va mentine constanta dobanda de 7,5% pe tot parcursul anului", afirma Ionut Dumitru, seful departamentului de Cercetare al Raiffeisen Bank.

In ceea ce priveste ratele dobanzilor pentru credite, Dumitru crede ca bancile nu vor opera schimbari, pentru a nu respinge potentialii clienti.

Aceeasi parere este impartasita si de oficialii BCR, care nu prevad vreo majorare a dobanzii la credite pana in luna martie. "Ianuarie si februarie sunt luni de activitate redusa in ceea ce priveste creditarea si nu este de asteptat sa vedem vreo modificare a dobanzii", spun reprezentantii BCR.

In plus, unele banci au anuntat oferte promotionale care raman valabile pana la sfarsitul lui ianuarie.

Insa cresterea rezervei minime obligatorii pe care bancile trebuie sa o depuna la BNR de la 30 la 35% a luat prin surprindere bancherii, care s-au vazut nevoiti sa scada din propria marja de profit pentru a acoperi costurile suplimentare implicate de acest procedeu.

Chiar daca unii bancheri opineaza ca, in cel mai rau caz, vor disparea anumite tipuri de credite in valuta, bancile indreptand clientii catre creditele in lei, bancile care s-au pregatit "temeinic" pentru a oferi imprumuturi in moneda straina deplang situatia

Foarte multe banci au dus destul de jos nivelul dobanzilor la credite.

In cazul unei anume banci, pentru creditele ipotecare, de pilda, dobanda a scazut pana la 7,9%, iar decizia BNR de a suplimenta nivelul costurilor creditarii in valuta prin cresterea rezervelor obligatorii a scazut destul de dramatic marja de profit a acesteia: banca in speta acordase deja credite la anumite costuri, pe care s-a vazut nevoita sa le rectifice.

Articol integral in Averea