Anul trecut, investitia in fondurile deschise de investitii a adus romanilor profituri medii de aproape de trei ori mai mari decat cele din dobanzile depozitelor bancare, iar pentru acest an previziunile analistilor sunt, de asemenea, optimiste.

Analistii remarca faptul ca un plasament in fondurile deschise de investitii este mai putin riscant comparativ cu cel de la bursa, dar este mai putin sigur fata de unul la o banca.

„In acest an vor aparea noi operatori in piata, noi organisme de plasament colectiv si probabil noi tipuri de instrumente, astfel incat aderarea la Uniunea Europeana sa ne gaseasca pregatiti", este de parere Dan Nicu, managing director SG Asset Management BRD, societate care va lansa in acest an fondul de investitii Concerto.

Din ce in ce mai multi investitori capata incredere in piata fondurilor mutuale, in paralel cu implicarea mai accentuata a sectorului bancar in acest domeniu. Pe de alta parte, unii reprezentanti din industria de profil cred ca romanii nu au uitat inca experientele nefaste legate de vechile scandaluri din industria de profil.

„Consider ca anul 2005 a reprezentat un test de maturitate pentru fondurile deschise de investitii de pe piata romaneasca.

Multi potentiali investitori sunt inca in stadiul de tatonare a acestui tip de plasamente", ne-a declarat Ion Mincu-Radulescu, presedintele societatii de administrare KD Investments Romania, care administreaza fondul deschis de investitii KD Maximus.

Articol integral in Gandul