Cotidianul elvetian Blick a publicat in suplimentul de duminica un articol conform caruia serviciile secrete elvetiene ar fi intrat in posesia unui fax adresat de ministrul egiptean al Afacerilor Externe, Ahmed Aboul Gheit, ambasadei Egiptului de la Londra aratand ca 23 de irakieni si afgani au fost interogati in baza de la Mihail Kogalniceanu din Romania.

Ministerul roman al Afacerilor Externe i-a invitat pe jurnalistii de la publicatia elvetiana sa vina in Romania si sa verifice baza militara Mihail Kogalniceanu, a informat premierul Calin Popescu Tariceanu intr-o conferinta de presa organizata marti.

Acesta i-a trimis presedintelui Parlamentului European, Josep Borell, o scrisoare in care il informeaza ca Senatul Romaniei a infiintat o comisie de ancheta in cazul centrelor secrete de detentie si a comunicat Consiliului Europei acordul Romaniei ca informatiile obtinute sa fie puse la dispozitia anchetatorului Dick Marty.

Parlamentarii europeni britanici au criticat Romania pentru negarea implicarii in reteaua de centre secrete de detentie CIA, iar daca prezenta inchisorilor secrete pe teritoriul tarii se confirma oficial, tara noastra risca suspendarea aderarii la UE pe termen nelimitat, scrie cotidianul britanic The Daily Telegraph" in editia de marti.

Ministerul de Externe de la Kiev a dezmintit informatiile referitoare la existenta unor inchisori secrete ale CIA in Ucraina, relateaza pagina electronica a agentiei Itar-Tass.

Site-ul Swissinfo anunta ca o procedura penala militara a fost deschisa impotriva redactorului-sef si a altor doi ziaristi de la SonntagsBlick, acuzati de divulgarea unor informatii ce intra sub incidenta secretului militar, pedepsita de Codul Penal militar cu pana la cinci ani de inchisoare.

Cometeaza pe forum