Portugalia a fost zguduita, ieri, de un nou cutremur cu magnitudinea de 5 grade pe scara Richter, acesta fiind resimtit la Lisabona si in regiunea de sud a Portugaliei, la numai cateva ore dupa cel de 5,1 grade produs in aceeasi zona.

Institutul meteorologic din Lisabona a precizat ca a fost vorba despre o replica a primului seism, cu epicentrul localizat la 450 de kilometri vest de Capul Sao Vicente, in Oceanul Atlantic. Nu au fost semnalate pagube materiale si nici victime umane. si in sudul provinciei Quebec s-a inregistrat, ieri, un cutremur de 4,2 grade pe Richter.

De patru zile, Grecia se tot zgaltaie

Un cutremur cu magnitudinea de 4,3 grade pe scara Richter s-a produs ieri si in largul coastelor de sud-vest ale Insulei Cephalonia, din Marea Ionica. Epicentrul a fost localizat la 300 kilometri vest de Atena. Autoritatile nu au anuntat victime sau pagube materiale.

In aceeasi zona, dar putin mai la nord, avusese loc, sambata, un seism de 4,5 grade.

Aceasta activitate seismica, spun specialistii, este normala pentru regiune si nu are nici o legatura cu puternicul cutremur submarin, de 6,9 grade pe Richter, care a zguduit duminica Grecia si bazinul mediteranean si care s-a resimtit din Egipt, Israel, Italia si pana in Croatia.

Din fericire nu au fost decat doi raniti si pagube materiale minore in Creta si Cipru.

In prima saptamana a noului an, patru seisme de peste 6 grade

Anul 2006 a inceput destul de activ din punct de vedere seismic. In primele zile ale lui ianuarie a avut loc un puternic seism de 7 grade pe scara Richter in zona de sud a Pacificului, in largul insulelor Fiji si al regatului Tonga. A urmat apoi un cutremur cu magnitudinea de 6,7 grade in Golful California, in largul coastelor mexicane.

Pe 6 ianuarie se inregistra un seism de 6,1 in Oceanul Pacific, in largul coastelor statului Panama. In aceeasi zi, regiunea Cita din Siberia era zguduita de un cutremur cu magnitudinea 6. Epicentrul miscarii telurice a fost localizat in apropiere de orasele Balei si Olovianaia.

Un cutremur, la 30 de secunde

Statisticile arata ca in lume se produc, in medie, aproximativ 80.000 de cutremure pe luna; 2.600 pe zi; 2 pe minut. Deci, la aproximativ 30 de secunde are loc un seism.

Marmureanu:

Ne asteptam la un cutremur mare in Turcia

Cutremurele din Portugalia nu au nici o influenta asupra sistemului tectonic din Romania, ne-a declarat, ieri, Gheorghe Marmureanu, directorul Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului.

Articol integral in Adevarul