"La nivelul conducerii PNL Bucuresti, ideea fuziunii liberalo-democrate nu este agreata", a declarat Ludovic Orban, presedintele filialei Bucuresti. Fuziunea dintre cele doua partide ale Aliantei a ramas doar la stadiu de vis prezidential si bun simt liberal. In urma cu doua zile a avut loc sedinta PNL Bucuresti.

Printre cele sapte puncte de discutie de pe ordinea de zi s-a aflat si tema fuziunii dintre PNL si PD. Daca anul trecut, la alegerile din aceeasi filiala, liberalii bucuresteni erau impotriva "lipelii" cu partidul lui Basescu in procent de 12 la suta, acum lucrurile s-au schimbat.

Liberalii se dovedesc fideli principiilor lor astfel ca varianta cea mai viabila in viziunea lor pentru realizarea fuziunii ar fi sub denumirea de PNL si sub un presedinte liberal.

Si totusi de ce a agitat spiritele liderul liberal Calin Popescu Tariceanu, recent, cand anunta ca proiectul de fuziune ar putea fi pus in practica de partidele Aliantei intr-un an sau un an si jumatate? "Dorim sa deschidem discutiile privind fuziunea, desi in unele organizatii locale mai sunt inca dispute intre PNL si PD.

Acestea trebuie solutionate rapid, iar discutiile despre fuziune sa nu dureze prea mult. Ma bucur ca si PD si-a manifestat, in fine, disponibilitatea pentru realizarea acestui proiect", a declarat, marti, Tariceanu.

A fi sau a nu fi supus... greselii

Desi o astfel de afirmatie in contextul anuntarii obiectivelor liberale pentru anul in curs ar putea parea ori o eroare grava, ori o decizie deja adoptata la nivel de partid, mai multi liberali cred ca discursul presedintelui PNL are altfel de conototii si se inscrie intr-o strategie pentru imbunatatirea imaginii personale si a capitalului politic.

Pe de alta parte, avand in vedere ca la bilantul Aliantei, de la finele anului trecut, presedintele Traian Basescu a readus in atentie tema fuziunii, pe care a si recomandat-o, declaratia lui Tariceanu arata mai mult a "steag alb" fluturat in directia Palatului Cotroceni.

In plus, este cunoscuta atitudinea mai mult decat toleranta a premierului in raport cu seful statului, criticata de multi dintre colegii sai de partid. Cristian Boureanu, suspendat din PNL pentru un an, mentiona ca partidul se afla intr-o criza politica si de imagine fara precedent, pentru ca a ajuns de la 28% in preferintele electoratului la doar 15%.

Articol integral in Gardianul