Intrebat daca decizia Sfantului Sinod de a infiinta o noua mitropolie in Ardeal are drept consecinta o sciziune a Mitropoliei Ardealului, Cristian Curte este de parere ca "nu s-a scindat Mitropolia Ardealului pentru ca ea nu era o unitate administrativa in Patriarhie, nu are o cancelarie a ei proprie.

Mitropolitul care era si episcop de Sibiu si Brasov avea acest titlu onorific pentru atunci cand se intalneau toti ierarhii, dar acestia nu ii erau subordonati, el avea tot un singur drept de vot, cum aveau si ceilalti, la fel ca si patriarhul din Sinod care are un singur vot".

Mitropolia nu este, deci, unitate administativa in Patriarhia Romana, dar care este atunci importanta mitropolitului?

"Mitropolia nu este decat titlul onorific al unuia dintre episcopi care poate sa conduca sinodul mitropolitan, dar asta nu inseamna ca ceilalti episcopi ii sunt subordonati si poate decide doar cand sa ii convoace.

Chiar daca acum Mitropolia Ardealului de la Sibiu cuprinde mai putine judete decat cea a Transilvaniei de la Cluj, asta nu inseamna ca episcopul de Sibiu are puteri reduse caci oricum el nu va putea niciodata comanda in Covasna si Harghita, care nu-i sunt subordonate, caci acolo deciziile le ia episcopul de Covasna si Harghita. Fiecare episcopie are autonomie".

Intrebat de ce tocmai acum, dupa ce Laurentiu Streza a fost ales Mitropolit al Ardealului, Sinodul a ales sa faca Mitropolii mai mici ca intindere, Cristi Curte a explicat ca a fost "o chestiune ca un vot de blam impotriva lui Laurentiu Streza.

S-a considerat ca trebuie sa se intruneasca intr-un alt sinod la Cluj pentru ca este locul cel mai scurt dintre eparhiile care sunt situate in nordul tarii, caci de fiecare data episcopii din Maramures, de exemplu, erau nevoiti sa se deplaseze pana la Sibiu ori de cate ori aveau de rezolvat problemele oficiale ale bisericii. Acesta este motivul pentru care se fac mitropolii mai mici."

Adunarea National Bisericeasca din martie nu va putea schimba cu nimic hotararea anuntata miercuri se Sfantul Sinod. Si aceasta, dupa cum a explicat jurnlistul, pentru ca are competente numai privind intinderea mitropoliilor, titulatura lor si alte probleme in afara celor care intra in competenta Sf. Sinod.

In situatia actuala, este vorba de infiintarea unei noi mitropolii nu de intinderea unui mitropolii, ceea ce este de competenta Sf. Sinod care este autoritatea cea mai mare in Biserica Ortodoxa Romana.

Pe de alta parte, C. Curte a precizat ca BOR este singura biserica ortodoxa din lume care are Adunare National Bisericeasca dar Sinodul ramane autoritatea suprema.

Intrebat de ce totusi Mitropolia Ardealului, care acum cuprinde patru judete, a fost ordonata pe locul 3 de Sf. Sinod dupa cea nou-infintata, a Transilvaniei, care cuprinde opt judete, C. Curte a explicat ca ierarhia a tinut cont in acest caz de criteriul istoric si nu de intinderea teritoriala.