Romania a raportat in 2005 cel mai mare deficit comercial avut vreodata: 7,7 miliarde de euro in primele unsprezece luni ale anului trecut. Importurile de produse agroalimentare au inregistrat o valoare de 1,8 miliarde de euro, ceea ce a propulsat deficitul acestui segment de comert exterior la 1,2 miliarde de euro.

Valoarea marfurilor agroalimentare cumparate din strainatate a insumat 1,8 miliarde de euro, in timp ce exporturile au totalizat 616,8 milioane de euro in perioada ianuarie-noiembrie 2005. Deficitul pe acest segment al comertului exterior a urcat astfel la 1,18 miliarde de euro, comparativ cu 1,017 miliarde de euro in intervalul similar din 2004.

Cifra realizata dupa primele unsprezece luni ale anului trecut depaseste valoarea celei inregistrate pe intregul an 2004.

Potrivit Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR), importurile s-au majorat cu peste 16,3%, iar exporturile cu 15,7% anul trecut. Datele sint calculate la pretul marfurilor din care se exclud taxele vamale.

Porcul a ingrasat deficitul

Cele mai mari valori au fost consemnate la importurile de carne de porc, care au ajuns la 269,2 milioane de euro, in crestere cu 69% fata de 2004. Motivul cresterii importurilor la carnea de porc are la baza marirea consumului intern, dar si lipsa unor crescatorii autohtone competitive, care ar putea sa sustina nevoile generate de consumul intern.

Tigaretele si tutunul brut au urcat cu 16,6%, pina la 217 milioane de euro. Importurile au consemnat valori semnificative si la zahar, si la carnea de pasare, unde au atins cifra de 101,3 milioane de euro, respectiv 100,3 milioane de euro.

Cafeaua importata a mai adaugat 63,4 milioane de euro la capitolul deficit agroalimentar. Importurile au provenit in proportie de 53% din tarile membre ale Uniunii Europene, 9% - SUA, 4% - Turcia, 3% - tarile CEFTA, 1% - Republica Moldova, iar restul din alte tari.

Export de animale

Animalele vii continua sa detina ponderea cea mai mare in privinta exporturilor: 20,2% si o valoare de 124,5 milioane de euro. Marfurile cautate in afara au fost semintele si uleiurile de floarea-soarelui, a caror valoare s-a cifrat la 84,3 milioane de euro.

Livrarile de porumb la extern au fost de 35,4 milioane de euro. Orzul si griul exportate au depasit o valoare cumulata de 46,7 milioane de euro. Cererea de vin romanesc a ajuns la 16,5 milioane de euro la sfirsitul primelor unsprezece luni ale anului trecut.

Tarile membre ale Uniunii Europene au fost principalele partenere ale Romaniei, 65% din exporturi adresindu-se acestei piete. CEFTA si Turcia au atras 9% din exporturile romanesti, Moldova – 2%, SUA – 1%, iar celelalte tari – 14%.

Citeste articolul complet in Cotidianul