Un sechestru de cosmar

Balkan Petroleum a vandut actiunile detinute la RAFO (97,94%) companiei olandeze Calder-A International la data de 12 iulie 2005. Se spune ca pretul prevazut in contractul dintre Balkan Petroleum si Calder-A bate binisor spre suta de milioane de dolari deoarece nu include doar pretul actiunilor, ci si alte clauze precum plata datoriilor restante catre furnizori.

Trebuia doar ca Agentia pentru Valorificarea Activelor Statului sa accepte ca noul cumparator sa preia drepturile si obligatiile Balkan Petroleum prevazute in contractul de privatizare a RAFO.

La doar o luna de la semnarea contractului, insa un procuror de la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a dispus instituirea sechestrului asiguratoriu tocmai asupra actiunilor cumparate de Calder-A. Desi reprezentantii Calder-A considera ilegala instituirea sechestrului asupra actiunilor RAFO, in fapt actiunea procurorilor este mai mult penibila.

Sechestrul a fost dispus la data de 19 august 2005, in cadrul Dosarului 171/D/P/2003, in care Marian Iancu si Toader Gaureanu sunt cercetati sub aspectul infractiunilor de evaziune fiscala si fals intelectual la Legea contabilitatii. Cei doi sunt cercetati pentru cauzarea unui eventual prejudiciu drept pentru care era normal sa se dispuna sechestrul asiguratoriu asupra bunurilor acestora.

Numai ca procurorii nu au dispus se-chestru asupra bunurilor lui Iancu, nu i-au sechestrat, sa spunem, conturile personale, ci au sechestrat actiunile lui Balkan Petroleum la RAFO.

Balkan Petroleum, in profit

Marian Iancu a iesit cel mai castigat din aceasta afacere. Actiunile asupra carora s-a pus sechestru nu erau ale lui. Ca proprietar nu putea fi de altfel afectat nici daca actiunile ar fi ramas ale lui Balkan Petroleum (nu ar mai fi fost vandute), deoarece Marian Iancu este presedinte al BKP, nu este actionar.

Mai mult decat atat, nici conturile BKP nu sunt blocate, stau dovada sumele uriase folosite pentru transferurile de la clubul de fotbal Politehnica Timisoara, parte din milioanele de dolari "investite" fiind poate chiar banii primiti pe actiuni.

Cert este ca, urmare a sechestrului, AVAS a anuntat ca nu se poate pronunta asupra novatiei. Ca atare, Registrul Comertului nu a avut cum sa opereze schimbarea proprietarului actiunilor RAFO. Balkan Petroleum a ramas si cu banii, si fara sa dea actiunile, in timp ce Calder-A a dat banii (zeci de milioane de dolari), dar nu are actiunile.

Totul din cauza unei ordonante a Parchetului mai degraba suspecta decat penibila. Este demn de mentionat ca Balkan Petroleum a cerut in instanta anularea ordonantei privind sechestrul, dar tot ei au cerut nu mai putin de patru amanari ale cauzei, din diverse motive. Doar nu e nici o graba, nu-i asa?

"Noi suntem proprietari la RAFO", sustine Marian Iancu

Rep: Pe ce baza sustineti ca sunteti in continuare actionari la RAFO Onesti?

Marian Iancu: Ne supunem legii romane. Noi (n.r. - Balkan Petroleum) am semnat un contract de vanzare-cumparare cu o companie, Calder-A International parca, n-am hartiile in fata (sic!), dar si noi, si ei ne-am asumat in contract ideea de a ne supune legii romane, adica statul roman, prin AVAS, trebuie sa-si dea consimtamantul asupra actului de proprietate.

Or, AVAS nu a inteles sa accepte acest transfer de proprietate, mai mult, pana la elucidarea scandalului din jurul rafinariei, actiunile Balkan Petroleum au fost sechestrate de catre Parchet.

Rep: Responsabilii AVAS au spus ca nu se pot pronunta asupra novatiei pana la pronuntarea asupra sechestrului.

Marian Iancu: Este adevarat.

Rep: Cum s-a putut pune sechestru pe actiunile lui Balkan la RAFO din moment ce in ordonanta cu sechestrul nu se face nici o referire la BKP?

Marian Iancu: Este ceva ciudat, dar suntem in Romania, trebuie sa respectam legea.

Rep: Ati atacat totusi ordonanta in instanta.

Marian Iancu: Am atacat-o, se putea altfel?

Rep: De ce ati cerut amanarea de patru ori pana acum?

Marian Iancu: A fost o recuzare de judecatoare, Craiu, era incompatibila. Sotul ei era director general al unei publicatii care a actionat mult, a avut multe opinii impotriva BKP si dansa, din cate stiu eu, s-a abtinut.

Rep: Dar celelalte amanari de ce le-ati cerut?

Marian Iancu: Am vrut sa gasim cea mai buna solutie de a ne apara.

"Nu stiu daca le dam toti banii inapoi"

Rep: Calder-A a continuat sa va plateasca rate din contract chiar si cu actiunile sechestrate. Ei sustin ca au facut-o pentru a-si dovedi buna credinta.

Marian Iancu: Nu le fac nici o vina. In contractul dintre noi este o clauza de due-diligence, aceasta insemnand ca ei verifica tot ce este in contract. Acest contract nu prevede nimic despre vreo interventie ulterioara a statului sau imposibilitatea ca AVAS sa-si mai poata da acceptul privind novatia.

Rep: Aceasta inseamna ca le veti returna banii celor de la Calder-A?

Marian Iancu: Bineinteles, bineinteles, dar nu vreau sa fiu inteles gresit, vreau ca totul sa fie rezolvat legal, in instanta.

Rep: Haideti, va rog, sa lamurim o problema, domnule Iancu. Ati spus ca le veti da celor de la Calder banii inapoi, in cazul rezilierii contractului...

Marian Iancu: Nu este obligatoriu sa returnam toti banii. In cadrul contractului sunt si alte clauze. Repet, intre noi trebuie sa intervina legea romana. Toti ne vom supune acelei legi. Daca merge contractul mai departe, daca se anuleaza. Astazi raspunderea in fata legii romane o au Balkan si administratorul V&V.

Rep: Domnule Iancu, cum explicati totusi ca nu sunteti cercetat in legatura cu RAFO, dar se pune sechestru pe actiunile la RAFO ale BKP? Iar la BKP figurati doar administrator?

Marian Iancu: Repet, nu vreau sa intru in polemica cu nici un fel de organ al Puterii, cu Parchetul, cu Justitia

Rep: V-au pus procurorii sechestru si pe conturi, case ori bunuri personale?

Marian Iancu: Nu.

Rep: Dar pe conturile Balkan Petroleum?

Articol integral in Romania Libera