Sam Bicke este unul dintre milioanele de „american dreamers", adica mai pe romaneste un visator american. Si mai exact, unul dintre milioanele de naivi care cred in „visul american". In esenta, „visul american" se traduce prin faptul ca orice om are dreptul la o existenta decenta. Acesta e conceptul.

Mai departe urmeaza interpretarile personale, care variaza in functie de gradul de „visare" al fiecaruia. Unii se trezesc fericiti din vis daca reusesc sa aiba o slujba, un cont in banca, un card de credit, o masina pentru fiecare membru al familiei, un credit ipotecar pentru casa, bani pentru scolile copiilor.

Pentru majoritatea americanilor, acesta este standardul de „vis". Sunt unii, multi, putini, nu conteaza, care viseaza mai departe sau care se intind mai mult decat le este plapuma. Sau, pur si simplu, viseaza de-adevaratelea si nu standard. Pentru ei, „visul" este deja cosmar. Cineva sau ceva ii impiedica sa si-l realizeze.

Ii calca pe gat cu bocancul, le pune piuneze pe scaun, le baga mana pana la cot in suflet. Acel ceva sau cineva trebuia sa poarte un nume si i s-a spus „sistemul". Cu care se lupta armata de „Don Quijoti" de cand lumea si… sistemul. In cazurile cele mai dramatice, ale visatorilor incapatanati rau, se impune o personificare mult mai exacta a opresorului.

Varianta cea mai plauzibila, si cumva politically corecta, este aceea ca sistemul sa fie intruchipat de presedintele SUA. Am stabilit, asadar, cauza „raului", urmeaza razbunarea. Mai departe, intram in zona scenariului de film.

Kevin Kennedy s-a inspirat dintr-un caz real si l-a pus pe eroul sau rebel sa planuiasca asasinarea lui Richard Nixon, un demagog nenorocit care a castigat doua alegeri pro-mitand ca pune capat razboiului din Vietnam, iar cand si-a vazut sacii in caruta a sporit numarul trupelor.

Si nu o razbunare banala, cu glont pe teava, ci una „di grande", cu un avion deturnat care urma sa intre in Casa Alba, in picaj. „Vor putea sa reconstruiasca Casa Alba, dar nu ma vor uita. Niciodata!", spune cu obida Sam Bicke, razvratitul nostru.

La asa subiect care, vorba unor comentatori, a fost in mod nejustificat eclipsat de Fahrenheit 9/11 al lui Michael Moore, mai era nevoie doar de un actor pe masura pentru rolul principal.

Si ce alta varianta mai buna decat Sean Penn, cel care, enervat de razboiul din Irak, a platit vreo 50.000 de dolari pe o reclama in Washington Post in care il facea cu ou si cu otet pe George W. Bush? In final, Sam Bicke moare de glontul unui politist. Sean Penn va invia insa intotdeauna, pentru un nou film, un nou recital de actorie.

Asasinarea lui Richard Nixon

SUA, 2004

Titlu original: The Assassination of Richard Nixon

Regia: Niels Mueller

Scenariu: Niels Mueller, Kevin Kennedy

Distributie: Sean Penn, Naomi Watts, Don Cheadle, Jack Thompson

Fantastic, 95 minute

Rating IMDB: 7,2/10

Rating SFin: 7,5/10