Dupa trei campanii ratate, nationala spera sa aiba noroc la tragerea la sorti pentru preliminariile Campionatului European din 2008, programata astazi (ora 13.00 – TVR 1). Reprezentativa noastra face parte din urna a doua valorica.

Romania isi va afla, astazi, adversarii din preliminariile Campionatului European din 2008. Evenimentul de la Montreux, programat la ora 13.00 (tragerea la sorti propriu-zisa fiind programata un sfert de ora mai tirziu), va insemna punctul de start in campania Euro 2008 pentru 50 de reprezentative, Austria si Elvetia fiind calificate direct ca tari co-organizatoare.

Inainte de plecare, toti oficialii din fotbalul nostru au afisat o temere pe undeva nejustificata, indicind reprezentivele pe care le doresc ca adversare, cit mai accesibile cu putinta. Totusi, in actuala campanie preliminara se califica direct la Euro 2008 ocupantele primelor doua locuri din fiecare grupa, iar Romania face parte din urna a doua valorica, avind astfel statutul de favorita.

Valoarea tot mai scazuta a nationalei noastre, exceptind revirimentul aratat la sfirsitul campaniei de calificare la Cupa Mondiala din Germania, este insa explicabila pentru atitudinea oficialilor nostri, care vor fi prezenti in corpore la Montreux.

Miza pe Anglia

Directorul general al FRF, Ionut Lupescu, a declarat pe aeroport ca daca echipa Romaniei este unita si isi doreste cu adevarat sa se califice, atunci se poate bate cu orice selectionata din Europa: „La tragerea la sorti nu e dupa noi, ci dupa cum vrea Cel de Sus.

Sint destule echipe atractive, important este ca echipa nationala sa joace bine, sa continue de acolo de unde a terminat cu Cehia si Olanda.", a spus Lupescu. Intrebat pe cine ar prefera din punct de vedere financiar, Lupescu a raspuns: „Se afla cu noi in urna, asa ca nu se mai poate. Nu stiu daca o echipa de club din Romania poate avea dupa un meci 500.000 de euro.

Insa dupa un meci cu Anglia ar putea iesi un profit de doua milioane-doua milioane si ceva". Selectionerul Victor Piturca a declarat ca, pentru el, Anglia nu este un adversar prea accesibil: „Ramine una dintre cele mai puternice echipe din lume, dispune de jucatori foarte valorosi. Pe mine ma intereseaza mai putin latura financiara, vreau echipe mai slabe din punct de vedere valoric.

Anglia este o forta, insa noi am avut mereu succes cind am jucat impotriva echipelor anglo-saxone, probabil pe acest lucru se bazeaza si ei cind afirma ca ar fi mai usor cu Anglia". Prunea si-ar dori si el Anglia, dar a tras un semnal de alarma cu privire la infrastructura stadioanelor. Numai Lobont, care s-a intilnit cu delegatia pe aeroport, a precizat ca ar vrea Olanda.

Piturca reincarcat

Sperantele suporterilor se leaga, pe de o parte, de o zi in care sa fim infratiti cu Fortuna, iar de cealalta parte, de actualul selectioner. Cu bune si rele, Victor Piturca este ultimul antrenor care a calificat Romania la un turneu final – CE din 2000. Piturca a precizat ca are emotii. „Prima repriza - in avion, a doua - vineri, la tragere.

Nu am fost niciodata la tragerea grupelor, sper sa avem noroc. Daca soarta va fi sa avem parte de echipe foarte valoroase, asta este. Este foarte dificil sa te califici acum, toate echipele isi doresc asta, fortele s-au egalizat, nu mai exista echipe mici si echipe dinainte cistigatoare, insa exista si superechipe, de care n-as vrea sa avem parte", a comentat selectionerul.

Victor Piturca a mai mentionat ca nu poti fi niciodata sigur de calificare, indiferent cu ce echipa cazi. „Uitati-va la prima grupa valorica, la a treia sau a patra, echipe foarte valoroase, care n-au avut succes in ultimii ani, dar care vor sa revina, la fel ca si noi, precum Belgia sau Scotia", a spus Piturca.

Articol integral in Cotidianul