Raiffeisen Bank Romania a anuntat marti deschiderea unei reprezentante la Chisinau, in Republica Moldova, potrivit unui comunicat de presa al bancii.

Deschiderea sucursalei de la Chisinau completeaza prezenta accentuata a grupului austriac Raiffeisen in aceasta zona, unde in Romania, Raiffeisen Bank ocupa pozitia a treia din punct de vedere al activelor, in Rusia, este a doua banca straina ca marime, iar in Ucraina, Raiffeisen International a achizitionat recent cea mai mare banca, Aval.

"Pornind de la trendul pozitiv inregistrat de Republica Moldova si de la interesul care exista din partea clientilor nostri, am considerat ca este un moment oportun sa deschidem o reprezentanta la Chisinau.

In acest fel putem reprezenta interesele bancii, sa urmarim dezvoltarea pietei bancare din Republica Moldova si putem sa oferim informatii clientilor nostri", a declarat Steven van Groningen, presedintele executiv al Raiffeisen Bank.

Potrivit datelor Raiffeisen Bank, in 2004 rata de crestere economica in Republica Moldova a fost de 7,3%, iar in 2003 de 6,6%, pentru anul 2005 fiind prognozata o crestere de mai mult de 8%. Inflatia a scazut in 2004 la 12,5%, de la 15,7% in 2003, iar in 2005 a fost de 10%.

In ceea ce priveste relatiile comerciale, Republica Moldova importa cele mai multe marfuri din Romania (14,2%) si din Ucraina (13,2) si inregistreaza volumul cel mai mare de export cu Rusia (44,5%) si Romania (8,2%).

In Romania, banca Raiffeisen are aproape doua milioane de clienti de retail (dintre care peste 120.000 IMM-uri) si peste 3.800 clienti corporatii mari si medii. Raiffeisen Bank are in prezent o retea de 216 unitati si aproape 5.000 de angajati.