Microsoft a anuntat ieri un nou episod din dezvoltarea browserului de urmatoare generatie Internet Explorer 7, lansand o noua versiune „preview" oferita publicului general pentru testare.

Aplicatia, care este inca in lucru, este disponibila pentru download pe sectiunea Internet Explorer a site-ului Microsoft, a anuntat compania. Microsoft a inceput testele limitate in luna iulie a anului trecut si anuntase initial ca versiunea beta publica va fi disponibila pana la sfarsitul lunii martie. IE 7 beta poate fi descarcat gratuit aici.

„Marea noutate este ca aceasta versiune este publica. Toate versiunile anterioare erau limitate ca disponibilitate", a declarat Margaret Cobb, group product manager pentru Internet Explorer la Microsoft.

Cea mai recenta versiune ruleaza doar pe Windows XP Service Pack 2 si include multe dintre caracteristicile cu care Microsoft s-a laudat in ultimele luni. Printre acestea se afla noi functii de protectie pentru un grad mai mare de securitate, cum ar fi mecanismele pentru combaterea atacurilor de phishing, a spyware-ului si a altor pericole informatice.

O alta functie noua le permite utilizatorilor sa-si stearga mai usor istoricul navigarii pe net, inclusiv parolele, formularele complete si cookie-urile printr-un singur click, a anuntat compania.

Noul browser ofera de asemenea navigarea in tab-uri si un camp de cautare intr-un nou toolbar, concepte familiare in prezent utilizatorilor de Firefox, browserul open-source rival oferit de Mozilla Foundation.

Navigarea in tab-uri le permite utilizatorilor sa deschida mai multe pagini web intr-o singura fereastra. Microsoft a incercat sa depaseasca Firefox cu o functie numita Quick Tabs, care ofera o imagine thumbnail cu toate tab-urile deschise dintr-o fereastra.

In plus, browserul permite abonarea mai usoara la feed-urile RSS. Browserul detecteaza feed-urile RSS si afiseaza un icon pe toolbar. Utilizatorii pot pre-viualiza, scana si se pot abona la feed-uri direct prin browser, a anuntat Microsoft.

IE 7 include de asemenea un numar de noi functii pentru dezvoltatorii web, printre care se afla si suportul pentru tehnologiile de programare web de urmatoare generatie cunoscute sub denumirea AJAX.

Microsoft intentioneaza sa lanseze o versiune finala a IE 7 pana la sfarsitul acestui an, aproximativ in aceeasi perioada in care va fi lansat si sistemul de operare de urmatoare generatie, Windows Vista.