Plecarile romanilor in strainatate au trecut de stadiul concediilor, dupa care au tanjit zeci de ani, si au intrat in zona vizitelor scurte, de weekend. Din ce in ce mai multi iau avionul doar pentru a-si bea cafeaua pe o terasa din Monte Carlo sau pentru a-si face cumparaturile intr-una dintre capitalele europene.

Cateva dintre orasele listate in ofertele agentiilor pentru shopping au devenit deja traditionale.

Pentru doar 400-500 de euro (in unele cazuri chiar sub 300), cei care s-au plictisit de cumparaturi in marile malluri ale Bucurestiului pot face doua lucruri deodata: sa petreaca un weekend relaxant intr-un oras modern si sa cutreiere cele mai renumite sau, deopotriva, cele mai ieftine magazine.

De la Londra la Dubai, scurtele calatorii de shopping au devenit o moda nu doar printre romani, ci si printre ceilalti turisti din lume.

Centrele comerciale si-au pus la punct perioade de reduceri sau strategii comerciale pentru a atrage cat mai multe persoane dispuse sa achizitioneze ultimele creatii ale marilor case de moda, bijuterii la preturi incredibile sau antichitati ce ar putea decora cu succes orice muzeu din lume.

Paris, orasul luminii si al modei

Paris este unul dintre cele mai cautate orase pentru cumparaturi. Ghidurile de shopping se gasesc in toate agentiile, iar informatiile despre recuperarea unor taxe sunt cunoscute de toti cei care isi innoiesc garderoba din capitala franceza.

Cele mai cautate magazine sunt cele de moda si bijuterii, in special pe Rue Etienne Marcel si din Place des Victoires. Aici pot fi descoperite vitrine ale celebrelor case Cartier, Chanel, Christian Dior, Christian Lacroix sau Yves Saint Laurent. Doua dintre cele mai mari galerii comerciale, aflate pe Bulevardul Haussman, isi disputa si ele atentia turistilor de weekend: Printemps si Lafayette.

Aici pot fi facute cumparaturi de toate genurile. La fel de cautat este si La Samaritaine, un complex comercial cu 5 etaje, caracterizate de expresia „on trouve tout". Sambata este ziua ideala pentru cumparaturi, magazinele fiind deschise pana tarziu, in timp ce duminica mai pot fi vizitate doar cele din zonele turistice.

Exista si perioade de reduceri, la final de sezon, atunci cand preturile pot cobori chiar si cu 60-70%. Reducerile de iarna se incheie pe 21 februarie.

Londra, arta si vinuri

O alta destinatie de shopping, foarte apreciata de cunoscatori, este Londra, recomandata in special pentru magazinele in care pot fi gasite obiecte de arta rare, vinuri deosebite, dar si pentru zona fashion, tinute haut-couture, inclusiv pantofi, apartinand celor mai faimosi creatori.

Cel mai important centru comercial este renumitul Harrods, amplasat in Knightsbridge, cu o suprafata de aproape doua hectare, un loc al carui motto este „Everything for everybody everywhere". De la ustensile de bucatarie pana la cravate, de la pantofi pana la bijuterii, aproape orice marca de produs poate fi gasita aici.

Pe Regent Street se afla un alt gen de complex comercial, specializat in produse ornamentale, obiecte de arta, stofe delicate si imbracaminte, Liberty, un „shop" deschis in 1875, recunoscut apoi pentru produsele Art Nouveau. Pasionatii pot gasi si un raion cu obiecte de mobilier.

Pentru vinuri de colectie, poate fi vizitat Berry Bros. & Rudd, renumit pentru sticlele sale in toate colturile lumii, iar barbatii isi pot alege ultimele creatii din domeniul pantofilor in magazinul John Lobb.

Milano, creatori celebri si romani mai putin celebri

In sudul Europei se afla celalalt pol al modei, Milano, un oras in care marii creatori si-au deschis magazine la fiecare pas si care se afla in aceasta perioada in plin sezon al reducerilor de preturi, „Saldi a Milano".

Zonele comerciale cele mai vizitate sunt Monte Napoleone, Corso Vittorio Emanuele, Brera, Via Torino & Ticinese, Buenos Aires, Paolo Sarpi (cartierul chinezesc) sau Corso Vercelli.

Nume mari, precum Dolce & Gabbana, Gucci, Armani, Gianfranco Ferre, Ungaro sau Versace, sunt amplasate pe firmamentul vitrinelor in Quadrilatero d'Oro, zona renumita pentru ultimele tendinte in fashion.

Unul dintre magazinele deosebite din Monte Napoleone este Loro Piana, specializat in produse din casmir, de la halate de baie pana la genti sau costume pentru barbati.

Doamnele si domnisoarele au de asemenea un loc preferat, magazinul La Perla de pe aceeasi artera fiind considerat de multa lume centrul universal al lenjeriei. Pentru bijuterii lista este foarte lunga, cele mai recomandate magazine fiind Buccellati, Calderoni, Cusi, De Vecchi sau Gianmaria Buccellati.

Marile centre comerciale, cele in care poti gasi de toate pentru toti, sunt la Rinascente, Coin, Upim sau Centro Bonola. Nu trebuie omis insa faptul ca Milano este un oras din ce in ce mai aglomerat, din ce in ce mai poluat si din ce in ce mai vizitat de romanii care lucreaza in Italia.

Articolul integral in Saptamana Financiara