Intre Traian Basescu si Partidul National Liberal opiniile privind legile securitatii nationale continua sa fie diametral opuse. Premierul Tariceanu considera ca cele sase proiecte de lege privind securitatea nationala si functionarea unor servicii de informatii trebuie dezbatute public, iar discutarea lor in comisiile parlamentare trebuie desecretizata.

Traian Basescu crede insa ca a procedat corect cind a cerut ca legile sa mearga sub o etichetare secreta la comisiile parlamentare, de acolo sa ajunga la CSAT si abia apoi sa fie facute publice.

Presedintele Traian Basescu a anuntat luni ca va cere aprobarea CSAT pentru a face publica stenograma sedintei Consiliului din 13 februarie referitoare la discutia privind legile sigurantei nationale, apreciind ca in ultima perioada a fost facut un "joc politic lipsit de fair-play" la adresa sa pe aceasta tema.

Seful statutlui a facut aceste precizari urmare a solicitarii PNL ca proiectele respectivelor legi sa fie facute publice.

Basescu a precizat ca cele sase proiecte de legi privind siguranta nationala au fost "puse pe masa" cu 2-3 zile inainte sedintei CSAT, iar legile au fost elaborate de institutiile cu atributii in domeniu, "din care trei inclusiv cu Guvernul si ministerele abilitate".

Ulterior, legile au fost trimise comisiilor parlamentare de specialitate, sa le dezbata iar dupa aceea sa fie trimise CSAT si abia apoi puse in dezbatere publica.

Traian Basescu a mai spus ca nu personal nu este de acord cu unele articole din statutul politistului sau din cel privind statutul ofiterilor de informatii, considerand ca unele trebuie reformulate, pentru ca oricine trebuie sa raspunda in fata legii.

Presedintele a mai spus ca trebuie sa ceara aprobarea CSAT pentru a face publica stenograma sedintei din 13 februarie, in care "nimeni nu a fost impotriva solutiei, iar cel mai des a facut apel la Constitutie chiar presedintele".

Pe de alta parte, presedintele Partidului National Liberal (PNL), Calin Popescu-Tariceanu, a anuntat, luni, la finalul consultarilor de la Palatul Cotroceni, ca cele sase proiecte de lege privind securitatea nationala si functionarea unor servicii de informatii trebuie dezbatute public, iar discutarea lor in comisiile parlamentare trebuie desecretizata.

"Consideram ca o astfel de dezbatere trebuie sa fie publica. Trebuie sa intelegem ca, de fapt, din perspectiva noastra nu avem nimic de ascuns din moment ce, in final, legile tot devin publice cand vor intra in dezbaterea Parlamentului. Ar fi o irosire de timp daca s-ar continua cu aceste dezbateri secretizate la comisiile parlamentare", a

spus Tariceanu.

Premierul a precizat ca, in aceasta problema, presedintele Traian Basescu si PNL au opinii diferite. "Punctul nostru de vedere pe aceasta chestiune nu concorda. Nu cred ca este o tragedie", a afirmat Tariceanu.

Liderul liberal a apreciat ca dezbaterea publica a unor legi care privesc securitatea nationala si functionarea unor servicii de informatii nu este "proprie romanilor". El a adaugat ca numai CSAT poate decide ca legile sa fie dezbatute in comisiile parlamentare fara a avea statut de documente clasificate.

Daca PNL ameninta ca nu va vota actele normative in forma actuala, PD considera ca toate discutiile pe aceasta tema sunt pura dezinformare.

Pe de alta parte, Partidul Democrat, prin vocea presedintelui Emil Boc, a dat asigurari ca actele normative nu vor duce la reinfiintarea politiei politice.

In ceea ce priveste celelalte formatiuni din coalitia guvernamentala, Partidul Conservator cere o dezbatere publica pe legile sigurantei nationale iar parerea este impartasita si de Partidul Romania Mare. Vicepresedintele PRM, Lucian Bolcas spune de altfel ca actele normative ar trebui sa fie mai pragmatice.