Razboiul schimba destinele oamenilor in moduri de neinteles. Oameni aparent puternici in timp de pace sunt zdrobiti, redusi la biete umbre, in vreme ce personaje sterse, fara calitati aparente ajung eroi sau criminali sadici.

Acelasi lucru i s-a intanplat si lui Milan Babici, fostul lider al sarbilor din Croatia, descoperit mort duminica seara in celula sa din inchisoarea Tribunalului Penal International pentru fosta Iugoslavie din Scheveningen (Olanda), dupa ce s-a sinucis, se pare, prin spanzurare.

Daca nu ar fi fost razboiul, Milan Babici ar fi avut o cariera medicala neinsemnata. Stomatolog de profesie, membru al Ligii Comunistilor, in 1989 a devenit directorul centrului medical din Knin, oras din sud-vestul Croatiei, care, la vremea respectiva, avea populatie majoritar sarba.

Cand, in 1990, Iugoslavia a inceput sa se destrame, Babici a fost propulsat in fruntea comunitatii sarbe din Croatia. Mai intai primar al orasului Knin, ulterior presedinte al "Republicii Sarbilor din Kraina", Babici a devenit, pe nesimtite, un monstru.

Alaturi de personaje precum Voislav Seseli, Ratko Mladici sau Milan Martici, sub conducerea lui Slobodan Milosevici, Babici a organizat o operatiune de epurare etnica in care 80.000 de croati si 20.000 de musulmani din Kraina au fost deportati sau ucisi.

Ca sa fie sigur ca nici un croat nu se mai intoarce in Kraina, sarbii condusi de Babici au distrus tot ceea ce insemna memorie croata pe locurile acelea - localitati, monumente, tot ce cadea in bataia tunului. Apoi Babici a fost deposedat de putere chiar de Milosevici. In 1995, croatii lui Franio Tudjman au declansat operatiunea Furtuna, prin care au recucerit Kraina.

Intre 150.000 si 250.000 de refugiati sarbi, sate distruse, mii de asasinate ale civililor sarbi sub conducerea criminalului de razboi Ante Gotovina.

In 2003, Babici a fost inculpat de TPI. In 2004 si-a recunoscut vina, s-a declarat "rusinat" de faptele sale si a cerut iertare "fratilor croati". A fost condamnat la 13 ani de inchisoare. Duminica seara, s-a sinucis.