Mircea Geoana a fost „curajos si corect" ca s-a descotorosit de Adrian Nastase, trebuie sa continue sa curete partidul de cei cu imagine proasta si nu trebuie sa-i cedeze lui Ion Iliescu actul de decizie la varful PSD.

Acestea sunt cele trei mesaje pe care vicepresedintii grupului socialist din Parlamentul European, Jan Marinus Wiersma si Hannes Swoboda, le-au dat, ieri dimineata, liderilor PSD.

Mircea Geoana si-a umflat, apoi, pieptul in fata presei, declarand ca oaspetii "nu au venit in inspectie" la Bucuresti si dand asigurari ca eliminarea celor cu imagine proasta nu se va face, daca se va face, "la presiune externa". "Noi nu venim de la Moscova", a glumit si Wiersma.

„Suntem constienti de tragedia lui Adrian Nastase", care a facut multe "lucruri bune" cat timp a fost prim-ministru, "dar nu suntem aici, la Bucuresti, ca s-o discutam", au spus cei doi eurosocialisti, la conferinta de presa de dupa sedinta.

Intr-o intalnire in cerc restrans, care s-a desfasurat in biroul lui Mircea Geoana, cei doi l-au laudat insa pe acesta ca a reusit sa scape partidul de balastul de imagine pe care-l reprezenta Adrian Nastase, dar i-au amintit ca PSD nu se va recredibiliza doar cu o singura persoana sacrificata.

Socialistii europeni n-au venit cu o "lista neagra", ci au recomandat, la modul general, ca toti pesedistii cu probleme de imagine sa fie obligati sa se retraga. "Curatenia in PSD nu se poate incheia doar cu Nastase", ar fi spus ei, intr-un cadru informal.

Avocatii lui Patriciu au facut lobby la eurosocialistul Wiersma sa dezamorseze „procesul politic"

"De foarte multe ori am fost contactati de avocatii companiei Rompetrol si am decis sa adresam niste intrebari Comisiei Europene, ca sa se clarifice ce se intampla aici", a afirmat, ieri, intr-o conferinta de presa, la Bucuresti, europarlamentarul socialist de origine olandeza Jan Marinus Wiersma.

Rompetrol, cu sediul social la Amsterdam, a apelat la Wiersma, pentru a sesiza mai departe amestecul politic in investigatia asupra lui Dinu Patriciu.

Wiersma, care a facut aceste declaratii la sediul PSD, a adaugat ca si parlamentarii europeni vor sa stie daca exista un amestec politic in ceea ce se intampla cu Rompetrol, care "insa nu are legatura cu PSD, ci cu cei care fac parte din PNL".

Intrebat daca nu constituie o imixtiune politica analizarea la nivelul Parlamentului European a cazului Rompetrol, in conditiile in care nu exista o solutie a justitiei in acest dosar, Wiersma a raspuns: "Aceasta cercetare penala deja dureaza de foarte mult timp si asta ingreuneaza operatiunile intreprinderii.

Si asta este intrebarea adresata de avocati la masurile luate de catre procurori. Ei au pus intrebari, la care trebuie sa se raspunda".

Wiersma s-a aratat foarte iritat cand l-am intrebat daca Rompetrol este prima companie din Romania care face lobby pe langa el pentru a exercita o anumita presiune asupra Comisiei Europene: "In grupul socialist raspund de Romania si - daca vin la mine niste avocati cum sunt cei din Rompetrol, care vin sa se planga de ceea ce se intampla

in justitia romana - cred ca este datoria mea de parlamentar european sa solicit Comisiei Europene sa afle cum stau lucrurile.

Nu mai interpretati totul in termenii acestia de presiune politica! Sunt democrat, am convingeri democratice si vreau ca totul sa fie impartial, lucrurile sa se desfasoare corect in Romania".

Wiersma a mai spus ca, daca ar fi avut actiuni la Rompetrol sau vreun interes anume in acest caz, nu s-ar mai fi apucat sa faca astfel de declaratii.

Problema Rompetrol, spun surse din PSD, l-a preocupat pe Wiersma pe parcursul tuturor intalnirilor avute cu pesedistii, acesta insistand ca trebuie sa se lamureasca daca magnatul Dinu Patriciu este sau nu o victima politica.

Iliescu sa se ocupe de "globalizare"

Intrebati daca se vor intalni si cu Adrian Nastase si Ion Iliescu, cei doi socialisti au spus ca intentioneaza sa se vada doar cu conducerea oficiala a partidului, cea aleasa la Congres.

Wiersma a povestit ca, in urma cu trei saptamani, cand s-a intalnit cu Ion Iliescu, acesta i-a dat senzatia ca are preocupari mult mai globale decat conducerea PSD.

"Mi-a vorbit despre globalizare. Mi-a dat si o carte in germana", a spus Wiersma, care a adaugat ca "un astfel de om, cu o asemenea capacitate intelectuala, nu poate fi decat util". Unde? Pesedistii spuneau, dupa intalnire, ca si lor Wiersma le-a spus ca Iliescu este "util", dar ca in nici un caz nu trebuie sa mai conduca partidul.

Citeste articolul complet in Gandul