Parazitii ii intalnim la tot pasul. In parcurile asaltate de maidanezi, pe trotuarele "fertilizate" de cainii vecinilor, in curtile bunicilor care nu se prea omoara cu deparazitarea patrupedelor, pe fructele si legumele pe care uitam sa le spalam ori in apa maronie care curge la robinet.

Suntem in topul tarilor cu cele mai frecvente boli parazitare din Europa, situandu-ne la nivelul tarilor subdezvoltate.

Giardiaza si oxiuraza sunt afectiunile parazitare cele mai frecvente, sute de mii de cazuri fiind raportate anual, iar o buna parte din populatie este infectata cu toxoplasma.

Toxocara, parazit transmis in special de la caini, da la om manifestari grave, usor de confundat cu alte boli: nervozitate, paranoia, astm, urticarii si chiar pierderea vederii.

Urticaria cronica si bronsita, semnele giardiazei

Consumul de legume si de fructe nespalate, dar si apa de la robinet faciliteaza transmiterea parazitului giardia la om. Boala se poate manifesta prin tulburari digestive, urticarie cronica, bronsita, imposibilitatea organismului de a absorbi vitaminele si grasimile.

Potrivit specialistilor parazitologi, o buna parte din copiii cu varste de pana la 3 ani sunt afectati de giardiaza. Dupa aceasta varsta, dezvolta o imunitate intestinala.

"Exista si o categorie de copii care nu capata imunitate si care dezvolta giardiaza cronica, manifestata prin tulburari digestive sau prin diferite alergii. Giardiaza cronica asimptomatica este cea mai periculoasa deoarece ea se transmite prin atingerea obiectelor folosite in comun, in lipsa igienei dupa folosirea toaletei", explica dr.

Lidia Lazar, medic primar parazitolog la Spitalul Colentina din Bucuresti si sef de lucrari la UMF "Carol Davila" din Bucuresti.

Oxiurii pot provoca apendicita

Scarpinatul frecvent la nas si in zona anala, uneori pana la suprainfectii, este semnul ca ati putea fi infectat cu oxiuri. Perioada de incubatie a bolii este de zece zile, iar diagnosticul se pune prin amprenta anala.

"Oxiurii sunt viermisori care traiesc in intestinul gros si care supravietuiesc in jur de 30 de zile. La fetite, femelele oxiuri ajung in zona vaginala, provocand secretii si mancarimi", adauga dr. Lazar. Complicatiile oxiurazei sunt enurezisul (urinatul in pat) si apendicita, cauzata de iritatiile din zona apendicelui.

Alergiile ciudate si paranoia, transmise de la caini

Ouale de toxocara se transmit de la fecalele de caine mai ales, dar si de la pisica, precum si prin atingerea blanii acestora. "Boala se poate transmite digestiv. O pot lua usor si femeile care-si dau pe buze cu ruj lucios. Ouale de toxocara se lipesc pe buze, iar cand mananca ori fumeaza le pot inghiti", completeaza dr. Lazar.

Gravitatea bolii depinde de organul in care aveti ghinionul sa se instaleze "vizitatorii" si de doza inhalata. Globul ocular si creierul sunt cea mai proasta varianta, fiindca larvele instalate aici pot provoca complicatii grave, precum pierderea vederii ori crize de epilepsie.

"Poate cauza inclusiv tulburari psihice, imita o paranoia. Bolnavii sunt foarte preocupati de sanatatea lor, uneori ajung la psihiatri si primesc tratamente, fara a li se diagnostica parazitul.

Boala este subdiagnosticata, numarul real al bolnavilor fiind mult mai mare decat al celor care ajung la medic", mai declara specialistul de la Spitalul Colentina. Toxocara se poate manifesta si prin alergii cronice sau astm bronsic, in functie de organul parazitat.

Bolnavii pot ajunge sa fie alergici la anumite tipuri de alimente, la flori ori parfumuri, larvele "adormite" putandu-se reactiva si la schimbarea fusului orar. Cel mai parazitat organ e ficatul, mai afirma parazitologii.

Consumul de friptura in sange, mici, carnati afumati, hamburgeri, mezeluri crude, lapte de capra si branzeturi moi ne poate imbolnavi de toxoplasmoza. Boala se transmite insa si de la pisici, prin transfuziile de sange sau transplanturi de organe.

Evitati carnea si mezelurile crude

85% din cazurile de toxoplasmoza la om sunt asimptomatice (nu au nicio manifestare). In acest caz, boala nu se manifesta daca imunitatea organismului este ridicata. La restul de 15%, simptomele apar sub forma adenopatiilor (umflarea ganglionilor).

"Toxoplasmoza se manifesta mai ales la cei cu sistemul imunitar slabit. Oamenii sanatosi nu dezvolta aceasta afectiune", afirma dr. Florin Caruntu, medic primar boli infectioase la Institutul "Matei Bals" din Bucuresti. Foarte grav este faptul ca parazitul se transmite de la mama la copil, in acest caz putandu-se naste copii cu malformatii congenitale severe, ireversibile.

Medicamente si tratamente naturiste

Igiena riguroasa, spalarea legumelor, a fructelor, evitarea fripturilor in sange, ca si a atingerii animalelor bolnave sunt modalitatile prin care s-ar putea preveni bolile parazitare. Tratamentul medicamentos difera de la o afectiune la alta, insa are un punct comun: este de lunga durata.

Parazitologul Lidia Lazar afirma ca pentru toxocara, spre exemplu, se fac tratamente de 21 de zile, urmate de pauze, apoi iar tratament. Poate dura si trei-patru ani. "In colectivitatile cu igiena dubioasa, tratamentele pentru oxiuriaza se repeta dupa trei luni", completeaza dr. Florin Caruntu.

Varianta naturista de tratament presupune folosirea plantelor. "Infuziile din plante pot constitui un tratament natural intern pentru toxoplasmoza. Aveti nevoie de 30 de plante traista-ciobanului, troscot, coada-soricelului si de zece flori de urzica moarta alba. Puneti o lingura de plante la o cana cu apa si beti doua cani pe zi, timp de o saptamana", explica Ovidiu Bojor, doctor farmacist.

Analizele medicale recomandate pentru depistarea bolilor parazitare nu sunt compensate decat partial. In plus, nu exista obligativitatea declararii din partea doctorilor decat la giardioza si oxiuraza, numarul bolnavilor declarat oficial fiind departe de cel real.

Articol integral in EVZ

de Ramona Samoila, Geta Roman, Dollores Benezic